Favorittippade Skåne vann Cup Kommunal


Regnet som fallit över Halmstad arena bestämde sig för att upphöra strax innan avspark. När slutsignalen gick och händerna höjdes i skyn visste segerruset inga gränser. Vinnare av årets Cup Kommunal blev som väntat Skåne som besegrade Västerbotten med 0-3.

Klockan 19.15 rullade finalen i årets Cup Kommunal i gång. Inför välfyllda läktare tog det favorittippade Skåne som kammat hem segertiteln otaliga gånger sig an ett Västerbotten som visste att motståndarlaget bar på favoritstämpeln.

Men det var Västerbotten som inledde matchen bäst. De rullade boll från backarna, till ett mittfält som snabbt vände upp med en tydlig blick för att söka passningar till forwards. Västerbottens nummer 10, Ebba Bergqvist fick en bra start. Med en snabbhet blandat med teknik och låg tyngdpunkt i drivet med bollen lyckades hon oroa Skånelaget. 

Det var också Ebba Bergqvist som fixade matchens första hörna. Tilde Westman lade upp bollen vid hörnflaggan, tog sats och levererade en misslyckad sådan som ledde till inspark för Skåne.

Trots att det var Västerbotten som började bäst så kom de sällan till några farliga avslut. Det syntes också att båda lagen var nervösa. Enkla passningar gick till inkast och många försök till dribblingar på mittfältet skedde relativt stillastående.

Skåne tog över spelet

Efter cirka tjugo minuter ändrades matchbilden. Skåne började komma ur sin nervositet. De tog över spelet mer och mer. Framförallt så skedde det genom lagets nummer 8, Nellie Lilja. Hon vågade hålla i boll, vända upp och fördela spelet. Och i den 24:e minuten gav hennes lugn resultat. Skåne började få självkänsla. Efter ett snyggt inspel från Matilda Ovenberger slog Matilda Sjöström till med en välplacerad bredsida som blev otagbar för Västerbottens målvakt Agnes Granberg och 0-1 till Skåne var ett faktum. Tyvärr tvingades Västerbottens mittfältare Tilde Westman lämna planen efter en kraftig lårkaka och det påverkade laget som försvagades än mer.

När huvuddomaren Caroline Johannesson blåste för halvlek var resultatet oförändrat.

Under pausvilan fann jag Cilla Ljungqvist, ordförande för Kommunals lokalavdelningar. Hon gissade på en seger för Skåne och passade även på att säga några ord om Cup Kommunals betydelse för flickfotbollen:

– Den här cupen lyfter fram tjejernas villkor på fotbollsplanen. Villkoren är inte jämställda. Det satsas fortfarande mer på pojkfotbollen vilket är väldigt illa. Cup Kommunal är ett jätteviktigt forum för de här tjejerna. Och även för Kommunal som är en feministisk organisation.

Efter pausvilan kom Västerbotten ut med ett lag som flyttade upp spelet. De hade redan under första halvlek visat att de kunde hålla i boll och utmana.  Västerbottens nummer 8, Wilma Öhman spelade säkert på mittfältet. Trots att hon var lite långsam i sina dribblingar så lös hennes teknik igenom. Men det hjälpte inte. Skåne hade gjort några byten och fortsatte gnugga sig fast på offensiv planhalva. I den 48:e minuten kom så även Skånes andra mål och det var Nellie Lilja som visade varför hon blev vald till lagets bästa spelare efter matchen. Genom en stark individuell prestation, då hon vackert bröt ett försök till uppspel från Västerbotten plöjde hon sig igenom motståndarlagets försvar och gick till avslut. Återigen var målvakten Agnes Granberg chanslös. 0-2 till Skåne blev för tungt för Västerbotten. Istället blev det Skåne för hela slanten.

Efter målet ägde Skåne spelet och deras individuella skicklighet övertygade. Kantspelet blev bättre, det korta passningsspelet varierades med långa bollar på yttermittfältarna. I den 58:e minuten kom så även 0-3. Genom en kraftig miss mellan Västerbottens försvarare och målvakt kunde Skånes Josefine Svensson snabbt fånga upp situationen och med en smekande touch bredsidade hon matchens sista mål och därmed fastställde hon slutresultatet.

Favoriterna höll hela vägen

Skåne visade att de var det bättre laget men Västerbotten bjöd på ett bra motstånd och inledningsvis var det som sagt Skåne som var tillbakapressade. Men favoritskapet höll och det var ett överlyckligt rött lag som stormade planen efter slutsignalen.  Detta var Skånes elfte seger i Cup Kommunal.

Skånes Nellie Lilja blev vald till lagets bästa spelare var nästintill chockad efter segern.

– Detta trodde vi inte när vi började äventyret tillsammans. Det känns fantastiskt. Laget har börjat lära känna varandra och blivit en riktig familj. Vi har stöttat varandra genom hela elitflicklägret och Cup Kommunal.

Hur var det att möta Västerbotten?
– De gjorde en otroligt bra insats. Det var ingen enkel match. Vi visste att detta skulle bli en tuff resa.

Vad händer för dig härnäst?
– Jag ska tillbaka till min klubb. In där och spela fotboll och försöka ta igen det jag missat. Men först ska jag njuta av segern. 

Den svenska förbundskaptenen Pia Sundhage, som var prisutdelare, summerade matchen såhär:
– Jag tyckte första halvlek var lite långsam och lite försiktig. Förmodligen ganska nervöst. Men sedan blev det bra fotboll i andra halvlek. Jag tycker att de båda åttorna i lagen var spännande att se.

Hade du väntat dig mer av favorittippade Skåne i första halvlek?
– Västerbotten stod upp riktigt bra. De började ju faktiskt mycket bättre än Skåne. Om man tittar på de enskilda spelarnas meriter i Skåne så måste jag ju säga att Västerbotten gjorde mycket bra ifrån sig. Slutresultatet var ju rättvist men siffrorna var lite för stora. Så kraftigt övertag tyckte jag inte att Skåne hade rent spelmässigt.

Vad betyder det för de här tjejerna i framtiden att spela finalen i Cup Kommunal?
– Jag tror att det här blir lite som en manifestation. Det är Cup Kommunal-finalen under elitflicklägret och dessa tjejer har en sak gemensamt – de vill spela fotboll. De vill mäta sina krafter med varandra och mot varandra. Att få göra det inför en sådan här publik betyder väldigt, väldigt mycket. De fotbollsspelare som jag träffar och träffat, oavsett om de fortsatt att spela fotboll eller inte så pratar de mycket om två saker. Det ena är elitflicklägret och det andra är Cup Kommunal. Framförallt då om man vunnit Cup Kommunal.

Hur ser du på tekniken från de båda lagen sett över hela matchen?
– Jag satt och pratade med min chef, Marika Domanski Lyfors om just det. Tänk vad det här hade kunnat bli en mycket bättre match om spelarna hade en bättre teknik. Jag tror att det finns många saker som skulle kunna ske som överraskar motståndarna med en förbättrad teknik. Då tänker jag rent taktiskt. Om man har en teknik som har möjlighet att förändra matchen. Det hade varit riktigt spännande att se. Det är några spelare i skånelaget som har det vilket gör att det blir ett tungt gediget lag att möta. Men det skulle kunna varit bättre. 

Varför är det inte bättre?
– Det är skillnad mellan killar och tjejer. Killarna är bättre. Men då ska man ställa sig frågan varför? Jag tror det är två saker. Antal timmar med boll. Sedan förväntningarna på hur tjejer kan, vill, får spela fotboll. Jag har sett sju-åriga pojkar spela där och flickor i samma ålder spela där. Det är så olika. Det har med förväntningar att göra. Synen på vad flickor förväntas klara av och inte skiljer sig något enormt gentemot pojkarna. Vi tillåter pojkar att få möjligheter och förutsättningar för att bli bättre.  Vi har lång väg att vandra innan flickorna ges detta utrymme. Det går framåt men alldeles för långsamt.

Av: Ida Ali-Lindqvist

Fakta om finalmatchen i Cup Kommunal

Huvuddomare: Caroline Johannesson
Assisterande domare: Astrid Ehrman
Assisterande domare: Christina Bertlin

Matchfakta
Västerbotten- Skåne: 0-3 ( 1-0)

Målen:
0-1 Matilda Sjöström
0-2 Nellie Lilja
0-3 Josefine Svensson

Matchens bästa spelare:
Västerbotten: Nummer 8 Wilma Öhman
Skåne: Nummer 8 Nellie Lilja

Kategorier

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar