Facklig framgång: Lars Frid har tecknat 17 avtal sedan i januari


Lars Frid, regionalt fackligt ombud för Kommunal Stockholms län, har tecknat 17 kollektivavtal sedan i januari. Hur bär han sig åt egentligen?

Lars Frid, regionalt fackligt ombud, Kommunal Stockholms län, har tecknat 17 avtal med arbetsgivare sedan i januari i år.
Lars Frid, regionalt fackligt ombud, Kommunal Stockholms län, har tecknat 17 avtal med arbetsgivare sedan i januari i år.
Foto: Kommunal

- I början var det svårt att få till ett kollektivavtal. Men jag fick gå en kurs i avtalstecknande och lärde mig gången, men jag saknade fortfarande argumenten för att få med mig arbetsgivaren, så jag pratade med några vänner som både jobbar i branschen och utanför branschen och fick till mig vissa saker som är viktiga, säger Lars Frid.

Det här ska man tänka på, enligt honom:

1. Ta fram den viktigaste orsaken med kollektivavtal

Våra spelregler både som arbetsgivare och anställd är viktiga. Lars Frid brukar jämföra en fotbollsmatch med eller utan regler. Då brukar arbetsgivarna fråga vem som dömer och då svarar han AD vilket gör att arbetsgivarna förstår hur det fungerar. En del tycker det är självklart att de anställda ska ha ett avtal, dem räcker det med att prata i telefon med.

2. Arbetsfred

Med ett kollektivavtal får arbetsgivarna arbetsfred eftersom arbetstagarna inte kan strejka under ett kollektivavtal. Utan ett avtal kan de strejka så fort de är missnöjda.

3. Att prata om ekonomi funkar alltid

Med ett avtal är arbetsgivarna försäkrade och det är egentligen försäkringarna de betalar för, själva avtalet är en liten del av detta. Utan ett avtal kan de gå till domstol för att få rätt och det kan bli dyrare.

4. Träffa arbetsgivaren

Lars Frid träffar alltid arbetsgivaren en eller två gånger och går igenom avtalet. De kan gemensamt titta på vad medlemskap i arbetsgivarorganisationen Almega eller liknande och i Fora (administrerar trygghetslösningar som försäkringar och pensioner) kostar. Sen läggs kostnaden för avtalet till och då är de flesta med på tåget och kollektivavtalet beställs.

Nu har Lars Frid fått snurr på avtalsskrivandet. Det har spridit sig i arbetsgivarleden, en arbetsgivare får hans kontaktuppgifter av någon kollega inom branschen och kontaktar honom.

När de hör av sig själva är det oftast att kunder har efterfrågat om de har kollektivavtal. Många kommuner efterfrågar kollektivavtalsliknande villkor i upphandlingar, då är inte steget långt för företaget att teckna ett kollektivavtal.

De ser också ett avtal som en sak som kan tränga undan de oseriösa arbetsgivarna i branschen och att alla får lika villkor.

- En rolig sak i sammanhanget är att förbundet tog fram en arbetsgivarlista med företag utan avtal men med medlemmar. Min ombudsman frågade lite på skoj om vi skulle börja teckna avtal. Jag svarade – visst jag börjar på måndag. Nu har jag redan tecknat 17 avtal och det är bara maj och detta dokument kom i mitten av januari, säger Lars Frid.

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar