Facklig framgång Nu får äntligen bussförarna i Västmanland och Örebro län köra i shorts och kjol


2019-05-31

För sex år sedan bytte förarna på Svealandstrafiken uniformer och då försvann alternativet med shorts och kjol ur garderoben. Nu, efter målmedvetet arbete från både förarna själva och sektionen får de nu köra i shorts eller kjol om de vill.

till vänster Lena Sjökvist till höger texten ”Nu känns det som vi äntligen är i mål när vi fått med möjligheten till shorts ock kjol i uniformsutbudet”
Efter sex års tjat har äntligen kjol och shorts blivit en del i uniformsutbudet på Svealandsbuss
Foto: Kommunal

− Vi har fått arbeta hårt för att få till fler plagg. Från vinterjackor till pikétröjor och västar, säger Lena Sjökvist bussförare och fackligt förtroendevald i sektion Västmanland.

Arbetet för att få till en uniform som är anpassad för väder och årstid har pågått ända sedan den nya uniformen infördes för sex år sedan.

− När vi fick nya uniformer så tyckte arbetsgivaren att det räckte med sex plagg att välja mellan. Men de hade inte tänkt på vintern. Så de fick göra en nödlösning med underställ innan vi fick nya vinterjackor, säger hon

Utseendet är det inget fel på menar Lena Sjökvist.

− Uniformerna är jättesnygga men de måste ju också vara funktionsdugliga. Nu känns det som vi äntligen är i mål när vi fått med möjligheten till shorts ock kjol i uniformsutbudet, säger hon.

Förarna har tagit ett plagg i taget, det har varit pikétröjor, kepsar, västar och nu shorts och kjol.

− Arbetsgivaren ville inte erkänna att de gjort fel, men vi har tjatat och tjatat. Förarna har skrivit incidentrapporter och tagit upp det i alla möjliga sammanhang. Men det kändes som arbetsgivaren inte ville lyssna, säger hon

Den varma sommaren förra året blev var tuff för förarna. De satt i svarta långbyxor i stekande sol, ibland i bussar utan fungerande AC.

− På sätt ock vis har vi haft tur. Det var förra sommarens värmebölja som tillslut fick arbetsgivaren att inse att situationen inte var hållbar för oss förare, säger Lena Sjökvist.

De flesta förare gilla uniformen och tycker att den är snygg och stilren. Men problemet har varit att den inte varit anpassad för vädret, vare sig kalla vintrar eller heta sommardagar.

− När vi fick nya uniformer så sa de att det skulle vara snyggt och propert, men det känns som de missat det när de valde vilka shorts vi ska ha. Men det viktigaste är att de är funktionella, så får vi ta utseendet sen, säger Lena Sjökvist med glimten i ögat.

Inte heller kjol har funnits som alternativ till uniformen tidigare.

− Att kjolen försvann samtidigt som shortsen beror nog på att de inte ville ta strid om att killarna skulle börja ha kjol. På det sättet som de gjorde i lokaltrafiken i Göteborg och Stockholm, avslutar Lena Sjökvist.

Har du också en facklig framgång att dela med dig av? 

SKICKA IN DEN HÄR!

Dela sidan