Hoppa över menyn och gå direkt till innehåller
Anpassa

Facket sprider sommarjobbskunskap

Appen för rapportering, gänget i Jönköpings län och material som delas ut.
- Alla ska trivas på sommarjobbet, säger Axel Engström som är ungdomsansvarig
Foto: Sofia Tollbo
2017-07-06
Sommaren betyder för många första steget ut i arbetslivet. Men många sommarjobbare har inte kunskap som sina rättigheter som anställda. Därför besöker just nu representanter från LO-facken olika arbetsplatser för att öka kunskapen och medvetenheten kring schyssta villkor.

- Vi besöker arbetsplatser där det är lätt att komma oanmäld såsom butiker, äldreomsorg och bibliotek, berättar Axel Engström, ungdomsansvarig på Kommunal, som tycker att besöken är viktiga.

Vid besöken delar LO ut behändig folder med en checklista om sommarjobbarens rättigheter, bland annat anställningsbevis, försäkringar, semesterersättning och arbetsintyg.

- Det är både roligt och viktigt att komma ut såhär, vilket även de flesta arbetsgivare tycker, säger Axel.
”Facket på sommarjobbet” besöker olika branscher och arbetsplatser.

I dag ska gruppen dela upp sig för att besöka arbetsplatser ibland annat Värnamo, Gislaved och Smålandstenar. Detta är sista veckan som besöken sker och turnén har varit lyckad. Varje besök rapporteras via en app som LO tagit fram. Ett bra sätt att sammanställa det goda arbete som utförs.

- Det är viktigt att alla har det bra på sitt sommarjobb, det är därför vi gör det här. Och för att visa att vi finns, det ger goda effekter för facket, säger Axel som tillsammans med sina kollegor ger sig ut i sommarsolen för att sprida kunskap.