Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet

Telefonproblem

Kommunal Direkt - för frågor om ditt arbetsliv - går inte att nå via telefon just nu. Felsökning pågår. Du kan alltid mejla oss.
Stäng

Efter 4-års kamp fick hon 300 000 för sin arbetsskada

Ombudsman vid dator
Majbritt Jensen hjälpte Agneta Adamsson att fylla i alla papper.
Foto: Peter Krüger
2017-06-16
En brukare blev aggressiv och Angneta Adamsson hamnade i kläm och har sedan dess försökt att få skadan hon ådrog sig klassad som arbetsskada.

Angneta Adamsson arbetar i hemtjänstens demensteam i Nyköping, ett arbete som hon stortrivs med. Men för fyra år sedan råkade hon riktigt illa ut. En av brukarna blev mycket aggressiv och kördes till akuten av Angnetas arbetskamrater. När Angneta började sitt arbetspass åkte hon till akuten för att försöka lugna brukaren.


– Han hade då knuffat undan taxichauffören som skulle köra oss tillbaka till boendet igen. Jag försökte lugna ner honom, men då tog han tag i mina båda armar och lyfte upp mig mot väggen, där jag blev hängande, berättar Angneta.

Hon lyckades prata brukaren lugn och de kunde åka tillbaka till boendet. Men snart kände hon värk i höger arm, och den började domna bort.
Angneta åkte till akuten och fick armen röntgad, men ingenting syntes. Sedan dess, i mars 2013, har Angneta haft ständig värk och har svårt att använda höger arm fullt ut. Hon har fått kroniska nervskador.
– Jag äter starka värktabletter tre gånger om dagen, även till natten för att överhuvudtaget kunna sova.

Men ändå arbetar du heltid.
Hur är det möjligt?

– Först gick jag sjukskriven ett år. Sedan började jag successivt arbeta igen. Först 25 procent, sedan halvtid. Men så kontaktade Försäkringskassan mig och meddelade att antingen fick jag säga upp mig och söka annat arbete eller börja arbeta heltid.
– Så jag började jobba heltid igen. Jag hade inget annat val.

Under tiden kontaktade Angneta Majbritt Jensen, ombudsman på Kommunal Öst. Tidigare var hon ordförande i Kommunals sektion i Nyköping. Hon hjälpte Angneta att ansöka om arbetsskada hos AFA Försäkring som ingår i Kommunals kollektivavtal.

– Majbritt är fantastisk. Jag hade aldrig klarat att fylla i alla handlingar utan henne. Det är så mycket som ska beskrivas och formuleras.
Ändå skrev Försäkringskassan att Angnetas smärtor inte kunde anses vara en arbetsskada. Då hjälpte även hennes smärtläkare till genom att skicka med ett intyg.

medlem
Så fyra år efter händelsen har Angnetas skador godkänts som arbetsskada. Det innebar att Agneta fick över 300 000 kronor från AFA.

– Det gäller att inte ge sig. Pengarna var förstås plåster på såren men jag måste leva med smärtan resten av mitt liv. Jag är så tacksam mot Majbritt på Kommunal och min familj som stöttat mig under den här tiden.
– Det är så roligt när det lyckas. Jag hoppas att fler medlemmar vänder sig till oss på Kommunal för att få hjälp, säger Majbritt Jensen.

 

 

Text: Lilian Haraldsson

Kategorier

Öst