Det räcker nu – facket på sommarjobbet för ungas trygghet på första jobbet


De representerar Hotell & restaurang, Seko, Byggnads, Handels och Kommunal och deras mål är att prata med så många unga, som är nya på arbetsmarknaden, som möjligt. I dag inleddes LOs kampanj ”Facket på sommarjobbet” med uppsökande verksamhet i Helsingborg.

Facket på sommarjobbet
Ahmed Salale, Anders Sahlström, Sara Haghpassand, Ronja Skiöld och Rickard Axelius - teamet på premiärdagen för Facket på sommarjobbet
Foto: Monica Brundin Danielsson

Kampanjen har #najsjobb och det är precis vad det handlar om. Att skapa trygghet för unga på det första jobbet. Se till att så få som möjligt blir uppmanade att provjobba utan lön, betalas med svarta pengar eller tvingas gå hem från jobbet om det regnar.

- Jag hade själv ingen koll när jag började jobba, säger Ronja Skiöld som kommer från HRF, Hotell & restaurang och som till vardags arbetar i hotellreception i Lund.

Tillsammans med Anders Sahlström från Kommunal, Sara Haghpassand från Seko, Rickard Axtelius från Byggnads och Ahmed Salale från Handels gör de två intensiva veckor on the road i hela Skåne. Starten gick i Helsingborg.

- Det är kul att jobba olika fack tillsammans. Vi lär oss om varandra och ser att det inte är så mycket som skiljer oss åt, säger Ronja och får medhåll från Ahmed som tycker att samarbetet är bra och givande.

I huvudsak vänder sig kampanjen till unga under trettio för att de ska bli medvetna om vilka rättigheter och skyldigheter de har på jobbet.

-  Vi vill bara få en pratstund och ställer inga krav på arbetsgivaren på plats. Det är inte vår roll. Däremot kan respektive förbund fånga upp om vi upptäcker problem, säger Anders Sahlström som är den som varit med under tidigare år med facket på sommarjobbet.

Punktlistan som teamet arbetar efter är tillsynes enkel:

  1. Du ska ha ett anställningsbevis.
  2. Det är din ålder som bestämmer vad du får göra på arbetsplatsen.
  3. Du ska vara försäkrad på jobbet.
  4. Du ska ha semesterersättning.
  5. Håll koll på svartjobb, skatter och jämkning.
  6. Du ska få lönebesked.
  7. Se till att få med dig ett arbetsintyg.

För den som har frågor att ställa har LO en hjälptelefon med nummer 020-560056 och det finns mer information på lo.se/ung

- Det är viktigt att du inte blir utnyttjad på ditt första jobb, säger Ronja, vi pratar om kollektivavtal som en av de viktigaste frågorna på arbetsplatsen.

Gänget fortsätter under vecka 26 med besök i Kristianstad, Malmö, Trelleborg och Ystad och under vecka 27 med arbetsplatsbesök i andra delar av Skåne.

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar