''Starkare yrkesutbildningar ger bättre räddningstjänst''


I början på maj genomfördes konferensen BRAND 2017 i Linköping.

- Många programpunkter handlade om framtidsfrågor för räddningstjänsten under temat hållbart. Samtidigt talades det mycket om frivilliga krafter och organisationer, vilket gör att hållbart känns som fel benämning, säger Matts Jangerstad, Stockholms brandförsvar.

På plats på BRAND 2017 fanns ett stort antal chefer och arbetsledare från landets olika räddningstjänster samt utställare och politiker.
Matts Jangerstad menar att en starkare yrkesutbildning är grunden för hållbar framtid för räddningstjänsten. Han är kritisk till SMO -utbildningen  (SMO=skydd mot olyckor) som finns idag.
- Brandchefer och politiker ville ha en bredare utbildning där det förebyggande arbetet fanns med på schemat.
- Därför skapades en bred SMO-utbildning men idag anställs inte elever som har gått på dessa breda utbildningar och cheferna har abdikerat från deras egen idé.

''Duktiga chefer som vill spara'' 

Behovet av frivilliga och semiprofessionella (icke-professionella) som agera som första insatsperson, FIP, innan räddningsstyrkan kommer har lanserats.
- Det är ett fattigdomsbevis på ett samhälle om man inte kan hålla kompetensen i nivå. Det handlar om gemene mans tillit till samhällets förmåga, anser Matts Jangerstad.
Idag talas det om första insatsperson som handlar om en civil person som kan larmas.
- Bara för att du jobbar inom verksamheten, som exempelvis kanslist, gör inte att du kan rycka in vid en brand. Du kan inte göra insatser som du inte är tränad för.
Matts Jangerstad ser detta som en uppluckring av yrket.
- Allt detta grundar sig i ekonomiska skäl och om chefer som vill vara duktiga och hålla ned kostnaderna. De försöker utveckla allt av ingenting samtidigt som personalen får vika sig dubbel.
- Det finns olika vägar framåt för att kvalitetsäkra.  Främst handlar det om att vi måste ha en starkare yrkesutbildning och få bra och goda förutsättningar. Då kan vi tala om hållbarhet, säger han.

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar