Dags att ryta ifrån om bemanningen


Springer du så fort du kan, och hinner ändå knappt med det du ska under ett vanligt arbetspass?

Två kvinnor sitter bredvid varandra.
Foto: Fredrik Sandin Carlson.

KRÖNIKA av Kommunals ordförande Malin Ragnegård

De senaste månaderna har jag träffat människor över hela landet som berättat exakt samma sak. Därför fokuserar Kommunal nu stenhårt på att driva frågan om nationella bemanningsriktlinjer.

I en enkät i somras svarade fyra av fem att bemanningen i äldreomsorgen antingen var otillräcklig eller katastrofal under sommaren. Katastrofal! Och inte bara på sommaren – förra året uppgav bara en femtedel som svarade på Kommunals enkät att bemanningen i äldreomsorgen var tillräcklig varje dag. Liknande rapporter kommer från förskolan, sjukvården, LSS och andra verksamheter.

Staten behöver ställa krav

Till helt nyligen så tävlade debattörer och politiker om att bekräfta de berättelser som kom från medlemmar i äldreomsorgen.  Från vänster till höger - alla var överens om att höja ambitionerna, öka bemanningen och förbättra arbetsvillkoren för att skapa en äldreomsorg med kvalitet, trygghet och värdighet.

Men det händer inget! Det är något galet med systemet när det tas beslut, tilldelas resurser men ändå är kronisk underbemanning. Staten behöver ställa skarpa krav på kommunerna för att pengarna ska gå till det som behövs. Som tillräckligt många kollegor för att hinna göra jobbet, känna arbetsglädje och sova gott om natten.

Jag kommer att göra allt jag kan för att driva den här frågan. Hoppas att du och dina kollegor höjer rösterna – fler hörs mer! 

Malin Ragnegård
Förbundsordförande, 
Kommunal

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar