Brutna löften när omsorgen i Falkenberg upphandlas


I sin debattartikel ”Brutna löften när omsorgen upphandlas”, publicerad i Halland Nyheter 10/9-2015, skriver sektionsordförande Maria Jörmalm Andersson om att kommunen nu vill sälja all handikappomsorg.

För att personal ska må bra och vara nöjd måste de ha möjlighet att påverka sin arbetssituation; för det krävs schysta avtal och en arbetsgivare som inte sväljer allt utrymme för återinvesteringar i verksamheten.

Genom löftesbrott från både Moderaterna och Miljöpartiet ska handikappomsorgen fortsatt läggas ut på upphandling utan Falkenbergs egen regi som ett altenativ. Och antingen rent ekonomisk eller så handlar det om borgerlig ideologi. För skulle kvaliteten vara av avgörande betydelse skulle socialnämndens budget bara behöva tillföras mer pengar.

Riskkapitalbolagen har hittat en guldgruva i den skattefinansierade handikappomsorgen. För hur kommer det sig att bolagen når höga vinster i en bransch där personalkostanden i normala fall står för 80-90 procent av den totala kostnaden? Svaret är så klart lägre personalkostnader som till exempel lägre löner och sämre anställningvillkor. För oss i Kommunal är det känt att riskkapitalbolag kan vara mer flexibla i sin personalpolitik och i praktiken fungera som ett bemanningsföretag.

Privata alternativ i välfärden är inte per definition sämre än offentlig verksamhet. Men vårdgivare som gör vinster genom att tumma på kvaliteten och kör sin personal i botten hör inte hemma i det svenska välfärdssamhället. Därför vill Kommunal:

  • Bemanningsregler genom lag och statliga riktlinjer för olika verksamhetstyper kring personaltäthet, utbildning/kompetens samt arbetsvillkor.
  • Rätten till heltid. Bemanningsreglerna ska gälla både offentligt drivna och privat drivna verksamheter.
  • Ett utökat politiskt ansvarstagande där LOV avskaffas. Kommunerna ska även fortsättningsvis erbjuda fler alternativ, både offentligt och privat drivna. Genom att vi kompletterar ett avskaffande av LOV med en förstärkning ava Lagen om Offentlig Upphandling (LOU) säkerställer vi att de alternativ som erbjuds medborgarna har god kvalitet.
  • Bort med delade turer för att bota den kroniska bristen på personal.
  • All tid på arbetsplatsen ska räknas som arbetstid.

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar