Arbetsgivaren värdesätter inte ambulanssjukvårdarna i NU-sjukvården


Kommunal har på Bohusläningens debattsida fått kritik för att ha ”valt bort” ambulanssjukvårdarna i årets löneförhandling. Inget kunde vara mer fel!

Vi blev förvånade då vi läste texten eftersom vi menar att samtliga medlemmar inom ambulanssjukvården har tagit del av, och ställt sig bakom, ett mycket kritiskt brev från Kommunal till arbetsgivaren.

Vi beklagar om vi inte lyckats kommunicera till er medlemmar vad Kommunals inställning till vilka som ska ingå i lönesatsningen är och hur vi agerat i frågan.

Vi upplevde att detta var känt för alla som intresserat sig, men så kanske inte var fallet.

Kommunal skrev ett mycket lovande avtal med SKL som bland annat innebar en rejäl satsning på gruppen undersköterskor. I en förtydligande, gemensam kommentar från SKL och Kommunal finns, bland flera andra exempel på vilka som bör omfattas av satsningen, ”undersköterskor med någon form av vidareutbildning/specialistutbildning men med annan titel”. Ambulanssjukvårdare är en av de grupper som mycket väl stämmer in på den beskrivningen.

När Kommunal har löneförhandlat lokalt med arbetsgivaren har det därför varit vår orubbliga inställning att ambulanssjukvårdare ska ingå i lönesatsningen.

Även skötarna inom psykiatrin ska nämnas som en personalgrupp som utan tvivel borde ha det extra påslaget, något som Kommunal också drev i förhandlingen.

Efter ett flertal förhandlingar, minst sex möten, som började redan i våras har Kommunal, i oenighet, skrivit på det lokala avtalet med arbetsgivaren. Det var nödvändigt för att medlemmarna inte ska behöva vänta längre på sina lönerevisioner. Oenigheten består i att vi inte går med på att både ambulanssjukvårdare och skötare inom psykiatrin blir utan den extra höjningen, trots att avtalet gav möjlighet till detta.

Här kan du läsa kritiken mot Kommunal i Bohusläningen den 25 0ktober 2016.

Kommunals avtalsförhandlare Lenita Granlund besvarade artikeln den 26 oktober 2016.


Vänliga hälsningar


Andreas Herlev Hansson
Ambulanssjukvårdare och huvudskyddsombud för Kommunal

Kristina Hermansson
Lokal avtalsförhandlare, Kommunal Uddevalla sjukhus

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar