Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet

Äntligen finns det en Barnskötarutbildning i Kramfors, Mellersta Norrland

Barnskötaren Helen Pahlin gläds åt beskedet att det kommer att starta en Barnskötarutbildning i Kramfors. Äntligen kanske man kan få börja känna att barnskötarna är värda något.
Barnskötaren Helen Pahlin gläds åt beskedet att det kommer att starta en Barnskötarutbildning i Kramfors. Äntligen kanske man kan få börja känna att barnskötarna är värda något.
Foto: Marianne Persson
2017-06-01
Kramfors kommun tog 2010 ett beslut på att fördelningen mellan förskollärare och barnskötare på förskolorna skulle vara 75% - 25% från det tidigare 67% respektive 33%.

2013 ändrade man beslutet till att det skulle finnas minst 75% förskollärare.

Det var starten på en jakt på förskollärare. Man har anställt de blivande förskollärarna innan de ens har gått klart sina utbildningar.
Samtidigt lades barnskötarutbildningen ner.
Det har inneburit att barnskötarna har känt sig ensamma och mindre värda. Många barnskötare har sökt sig till andra yrken.

Man har trots det intensiva arbetet för att få tag på förskollärare inte lyckas fylla kvoten som är bestämd. När då barnskötarna har sökt sig till andra yrken har vakanserna fått fyllas med outbildad personal.

Kommunal i Kramfors har under åren försökt få både tjänstemän och politiker att förstå att barnskötarna behövs och att det blir en kvalitetssänkning på förskolorna utan dom. Nu har man äntligen tagit till sig det.

Elever på Barn- och fritidsprogrammet på Ådalsskolan kommer från i höst att få möjlighet att välja inriktning Barnskötare-elevassistent.

Man försöker också hitta en möjlighet för de outbildade som har konverterat till tillsvidareanställningar att kunna få utbilda sig.

Nu fortsätter arbetet med att förbättra anställningsvillkoren för barnskötarna som ofta får visstidsanställningar.

Text och Bild : Marianne Persson