Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet
Anpassa

Ännu en nominerad hjälte - Ulla Vuorijärvi

Ulla Vuorijärvi med arbetskamraterna Natalie och Annelie.
Ulla Vuorijärvi med arbetskamraterna Natalie och Annelie.
Foto: Malin Holmqvist
2015-02-19
"Hon brinner så så otroligt för sitt arbete och för sina kunder". Så lyder en del av nomineringen för vår Working class hero Ulla Vuorijärvi.

Det är några plusgrader och solen skiner i Luleå. Känslan av vår smyger sig på. Jag är på väg till Långmyrans dagverksamhet inom Luleå kommun för att träffa Ulla Vuorijärvi som blivit nominerad till Kommunal Norrbottens Working class hero.

Den varma och välkomnande atmosfären på denna arbetsplats ger sig tillkänna så fort jag kliver in genom entrén. Det doftar nybryggt kaffe och Ulla har bakat en tårta.

Ulla är 44 år. Hon har 6 barn, barnbarn, är gift, har hundar och akvariefiskar. Hon arbetar som handledare inom omsorgen och har gjort det sedan år 2002. Tanken var att hon skulle bli socialpedagog, men sökte jobb inom omsorgen och på den vägen är det.

Hennes motto är att ta dagen som den kommer. ”Det är ingen klyscha, jag lever verkligen efter det!”

- Alla ska ha det bra. Lyhördhet, ett bra bemötande och att få bli bra behandlad är jätteviktigt. Jag får många gånger höra att jag ska tänka mer på mig själv men att bry sig om andras välbefinnande är ingen självuppoffring, jag mår bra när andra mår bra, det ger positiv energi.

Nomineringen för Ulla som Working class hero lyder enligt följande:

”Hon brinner otroligt mycket för sitt arbete och för sina kunder. Hon arbetar mycket med alternativ kommunikation som tecken som stöd och andra alternativ för att kunderna ska kunna göra sin röst hörd. Hon är även mycket flexibel och engagerad kollega som är snabb att ställa upp där det behövs. Hon rycker in i andra grupper, kör transport och byter arbetspass med kollegor för att de ska kunna vara lediga. Hon ser ständigt möjligheter, i hennes värld finns inga hinder!
Hon är ett otroligt bollplank för mig och andra på Långmyran, Ulla har en otrolig kunskap genom mångårigt arbete inom omsorgen, kunskap som hon gärna delar med sig av. Ulla utstrålar positiv energi som sprider sig i gruppen, både hos personal och kunder.

Vad ska man säga, hon är helt enkelt en underbar kollega och ett föredöme, en riktig Working class hero!”

Ulla säger att hon är den hon är för att hon tillåts att få vara den hon är.

- Vi har ett tillåtande klimat på Långmyran. Det är roligt att jobba här och vi är positiva till förändringar.

 Hennes arbetskamrater Annelie och Natalie håller med:

Vi är samspelta, har tentaklerna utåt och ger varandra feedback.

De berättar att gruppen har utvecklats. De har bra kommunikation, utvärderar arbetet ofta och tar sig tid till reflektion över deras arbetssätt.

- Det ger resultat eftersom kunderna utvecklas, vi ser att kvaliteten i omsorgsarbetet ökar.

Trygghet är viktigt för Ulla. Hon har varit med i Kommunal sedan hösten 1990.

- Kommunal står för trygghet. Jag känner stöd och styrka i mitt medlemskap och är inte utsatt på samma sätt som de som inte är medlemmar i facket. Är man ensam är man liten. Kommunal känns nära mig och har hjärtat i välfärdsfrågor och i arbetet med människor. Jag har positiva erfarenheter av arbetsplatsombudet vi har på min arbetsplats, hon berättar vad som är på gång, framför våra synpunkter och vill jag veta något tar hon reda på det.

Ulla önskar att det skulle vara lättare att få byta arbetsställe.

- Jag vill kunna nyttja hela min kompetens och lära mig nya saker. Jag vill kunna få utvecklas genom att bryta det vardagliga och byta miljö.

Hon saknar även samsyn hos arbetsgivaren gällande personalfrågor som till exempel uttag av semesterdagar och kompledighet.

Det börjar närma sig lunch och vi säger hejdå.

Tack, Ulla, för att du finns!

Zara Leghissa
Avdelningsordförande
Kommunal Norrbotten

  • Namn: Ulla Vuorijärvi
  • Ålder: 44 år
  • Familj: Gift, 6 barn, barnbarn, hundar och akvariefiskar
  • Bor: Luleå