Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet
Anpassa

Anneli brinner för det fackliga uppdraget

Anneli Ellebo är förtroendevald för Kommunal på Sodexo i Gävle.
Det fackliga uppdraget som förtroendevald i Kommunal har hon på halvtid. Andra halvan tillbringar hon på jobbet i tillagningsköket.
Foto: Eva Wernlid
Anneli Ellebo är förtroendevald på Sodexo i Gävle.
Anneli Ellebo - en eldsjäl i köket.
Foto: Eva Wernlid
Anneli Ellebo och kollegan Lena Åström
Det roligaste med uppdraget som fackligt förtroendevald är att hjälpa medlemmarna, tycker Anneli Ellebo. Här med kollegan Lena Åström på jobbet i tillagningsköket.
Foto: Eva Wernlid
Anneli Ellebo i tillagningsköket på Sodexo i Gävle.
"Blandningen är jättebra!", säger Anneli Ellebo om sitt fackliga uppdrag på halvtid i kombination med en halvtid på jobbet i tillagningsköket.
Foto: Eva Wernlid
2016-08-23
Som arbetsplatsombud och huvudskyddsombud är Anneli Ellebo en nyckelperson i det fackliga arbetet på Sodexo i Gävle. Hon har medlemmarnas förtroende, det är henne de kontaktar om stort och smått. Men hon har även ett bra samarbete med arbetsgivaren så att eventuella problem kan lösas i ett tidigt stadium.

Anneli Ellebo har just kommit tillbaka från semestern, men erkänner att hon inte varit helt ledig. Lite fackligt arbete har det blivit under ledigheten.

- Jodå, jag har gluttat lite i telefonen och klivit in ibland. Det är ju mina medlemmar, säger hon med värme i rösten.

Hon har varit fackligt förtroendevald i Kommunal i tolv år på Sodexo i Gävle och om det är något medlemmarna undrar över eller behöver hjälp med är det hennes nummer de slår. Och Anneli Ellebo svarar mer än gärna. Det fackliga uppdraget som arbetsplatsombud och huvudskyddsombud för Sodexo brinner hon för.

- Det är det roligaste jag vet! Jag ömmar allra mest för de utsatta och svaga, mitt uppdrag är för dem. Alla är olika och har olika förutsättningar, man kan till exempel inte kräva samma tempo av alla. Jag hjälper medlemmarna att få reda på vilka rättigheter de har och ser till att cheferna förstår.

Uppdraget på halvtid

Anneli Ellebo har sitt uppdrag som förtroendevald på Sodexo på halvtid. Andra halvan tillbringar hon på jobbet i tillagningsköket.

- Blandningen är jättebra! Det är lätt att träffa medlemmarna, vi jobbar ju ihop halva veckorna, och ingen behöver förklara för mig hur det är på jobbet. Jag vet ju precis, eftersom jag har samma sysslor som alla andra på arbetsplatsen.

Ett litet minus är att hon under sin fackliga tid sitter på Sodexos kontor, eftersom vissa medlemmar inte är bekväma med att komma dit. Men det går att komma runt.

- Det har sina fördelar också, det är lätt att hålla kontakt med arbetsgivaren och de når mig lätt om de behöver. Medlemmarna träffar jag hellre på arbetsplatsen eller ibland på sektionen, vilket som passar dem bäst.

Löser problemen innan de uppstår

Det är alltså inte bara medlemmarna som kontaktar Anneli Ellebo med sina frågor, även arbetsgivaren vet att hon är kunnig och tar hjälp.

- Jag har ett bra samarbete med arbetsgivaren, det är a och o och något vi tjänar på. Arbetsledaren kommer ofta till mig om det är något, vi kan ibland lösa problem innan de riktigt uppstår, förklarar Anneli Ellebo.

Det fackliga intresset väcktes för många år sedan när hon av nyfikenhet ville ta reda på mer om vilka rättigheter man har som anställd. Än idag, efter många år som fackligt engagerad, är det bästa med att vara förtroendevald att kunna förmedla kunskapen om rättigheterna till en medlem. För det är det som gör uppdraget så roligt, tycker Anneli Ellebo, att stötta medlemmarna på olika sätt och få dem att känna stolthet och att det jobb de gör är viktigt.

Hon önskar att fler medlemmar också skulle ta steget och bli arbetsplatsombud eller skyddsombud.

- Ta chansen och prova på – det är jätteroligt! Ju fler arbetsplatsombud vi är, desto mer kan vi stötta både varandra och medlemmarna.