Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet
Anpassa

Amanda Nyström är Working class hero i Harads

Amanda Nyström
Amanda Nyström
Foto: Malin Holmqvist
2011-07-20
Juli månads Working class hero är Amanda Nyström, fritidsledare från Harads.

Amanda Nyström är en driftig tjej med många järn i elden. Eller ska vi säga bollar i luften? Förutom att hon spelar fotboll med Älvdalen United så är hon vikarie inom hemtjänsten och inte minst så driver hon den nya ungdomsgården i Harads!

- Jag är så imponerad av hennes ork, säger kompisen Jessica Bergman och tillika ordförande i föreningen EDEK ung, föreningen som tog initiativet till ungdomsgården och anställde Amanda som fritidsledare.

- Ungdomsgården som fanns tidigare var under all kritik och när jag blev tillfrågad av EDEK (Edeforsbygdens ekonomiska förening) så kändes det som en kul och spännande utmaning, säger Amanda.

I februari i år började arbetet att fräscha till övervåningen på huset som ungdomsgården ligger i.

- Vi har slipat och målat, tapetserat och inrett, vi har gjort all renovering själva. Som tur är har vi bekanta som är fackkunninga inom svårare områden som till exempel kakelsättning som har ställt upp.

I maj var det dags för ungdomsgården att slå upp portarna. Det nya fina stället blev snabbt populärt och mycket uppskattat hos ungdomarna i byn.

- Måndagar har vi öppet för de yngre och tisdagar för de äldre. Onsdagar och fredagar är det för alla åldrar. Som mest har vi varit 20-25 stycken en kväll.

Massor med ideér

- Det är viktigt att det finns något bra för barn och ungdomar i Harads, säger Amanda. Jag har jättemycket ideér på vad jag vill göra på ungdomsgården i framtiden.

Hon nämner till exempel pingis och biljardturneringar och att utveckla temakvällarna. Det är så klart pengarna som sätter gränserna.

- Vi har haft en tjejkväll och en LAN-kväll här på gården.

Om man blir medlem och löser ett medlemskort så får man en viss rabatt på gården och vid deras aktiviteter. Amanda är också intresserad av vad barnen och ungdomarna vill göra och har satt fram en idélåda med lappar till den.

Nybliven medlem

Amanda har precis blivit medlem i Kommunal.

- De har tjatat på mig från Boden-sektionen, säger Amanda och ler mot Britta Hedström på andra sidan bordet. Britta är en annan eldsjäl i byn och är förtroendevald på just sektion 12 i Boden.

- Det är fördelarna med att bo i en liten by där alla känner varandra, säger Britta och skrattar. Då har jag koll vem som är medlem och inte. Det blir lätt att kunna informera dem när man stöter på varandra. 

- Jag förstod inte varför jag skulle gå med, men nu har Britta förklarat fördelarna med medlemsskapet för mig, säger Amanda. Nu känns det självklart att man ska vara medlem.

Sofia tipsar Amanda och Jessica om de utbildningar de har möjlighet att gå via Kommunal. Ungdomsutbildningen i september på Pite havsbad ligger nära till hands och skulle passa tjejerna perfekt, tycker Sofia.

Det är härligt att få träffa en sån drivande tjej och vi önskar fortsatt lycka till med verksamheten i Harads.