Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet

Telefonproblem

Kommunal Direkt - för frågor om ditt arbetsliv - går inte att nå via telefon just nu. Felsökning pågår. Du kan alltid mejla oss.
Stäng

Abir Alawieh är ett av årets skyddsombud i Göteborgs stad

Skydsombud som vinner pris
Foto: Simon Andersson
2018-10-26
Förra veckan var det återigen dags att fira skyddsombudets dag. För tredje gången delades nu utmärkelsen ”årets skyddsombud” ut till ombud inom Göteborgs stad. Bakom utmärkelsen stod de fackliga organisationerna Kommunal, Saco, Lärarförbundet, Vision och Vårdförbundet där vardera förbund utsett skyddsombud som var värda att hylla lite extra.

I våras berättade Kommunal om undersköterskan Abir Alawieh och hur hon tog fighten för sina kollegor. I en anmälan till arbetsmiljöverket beskrev hon arbetsmiljöproblem på ett äldreboende i Göteborg efter att bland annat 17 av Abirs kollegor anmält arbetsskador bara under 2018. Efter arbetsmiljöverkets återbesök belades också arbetsgivaren med vite efter att inte ha vidtagit tillräckligt med åtgärder. Efter detta utsågs Abir Alawieh till en av årets potentiella svenska hjältar vilket uppmärksammades av bland annat Aftonbladet.

När årets skyddsombud i Göteborgs stad skulle utses i år var en av pristagarna i Kommunal just Abir Alawieh, som fick ta emot pris av avdelningens ordförande Anna Skarsjö som också var den som läste upp nomineringen.

Hon är en fin kamrat som värnar om sina arbetskamrater och är noga med att de har en bra arbetsmiljö, rätt anställningar och en bra lön. Hon deltar aktivt i att värva medlemmar och är inte rädd för att säga vad hon tycker om det något som känns orättvist. Abir är plikttrogen och kommer på varje förmöte och är aktiv i de utbildningar som hålls. Det är också en mycket ödmjuk person som gärna lyfter andra framför sig själv. 

Själv säger Abir att utmärkelsen känns som en stor ära och att den känns som ett plåster på såren efter det hon varit med om. Hon ser sin roll som skyddsombud som det roligaste uppdraget hon haft men trodde tidigare att en hälsosam arbetsmiljö skulle vara mer självklar i kommunens verksamheter. Därför vill hon betona vikten av aktiva skyddsombud och att de har arbetskollegor - som Abirs - som stöttar dem. 

Skyddsombud är viktiga för att påminna arbetsgivaren om att vi behöver en bra arbetsmiljö. Det är viktigt att inte låsa sig till ett sätt att lösa problemen på. Jag vill hälsa arbetsgivare runt om i Sverige att ta en noga titt på sin budget och hur de utformar den. Lyssna på personal ute i verksamheterna för det är ofta vi som sitter med lösningarna.

Vill du också bli arbetsplatsombud eller skyddsombud?