Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet
Anpassa

Abdoulie "Abbe" Fatty är augusti månads working class hero

Augustis working class hero är Abdoulie Abbe Fatty
Augustis working class hero är Abdoulie Abbe Fatty.
Foto: Malin Holmqvist
2011-08-24
Från Gambia till Haparanda, augusti månads working class hero heter Abdoulie "Abbe" Fatty. Working class hero är en reportageserie, där Kommunal i Norrbotten lyfter fram medlemmarnas insatser.

Abdoulie "Abbe" Fatty strålar när vi möter honom på ett äldreboende i Haparanda. Han berättar med stolthet och passion om sitt jobb.

- Jag trivs så bra med jobbet, säger Abbe och ler, undersköterska är ett yrke som jag verkligen tycker om och som jag verkligen ville bli. Jag tar hand om de äldre människorna och deras behov i vardagen, vi har en god kontakt.

Abbe kom till Sverige och Kalix 2006 och vi imponeras av hans förmåga att hantera det svenska språket så bra.

När jag kom till Sverige kände jag mig så isolerad. Jag såg på TV och lyssnade på radion men förstod inte ett ord av vad de säger. Jag kunde inte kommunicera med människorna i min omgivning och därför bestämde jag mig för att lära mig svenska. Språket är nyckeln till integration. Kommunikation är nummer ett, så viktigt.

Abbe läste svenska för invandrare, SFI i 6 månader och började sedan sommarvikariera på servicehuset i Kalix. Det var då som han blev tipsad om facket och dess fördelar.

- Min arbetskamrat berättade för mig vad facket var och gav mig rådet att ta reda på mer information om Kommunal. Det gjorde jag och det blev då lätt att ta ställning till att ett medlemsskap var bra för mig. Så medlem blev jag.

- Att arbeta inom vården är vägen till paradiset, menar Abbe och ler.

Vi förstår att människorna på äldreboendet trivs med Abbe och tackar för besöket hos augusti månads working class hero.

  • Namn: Abdoulie "Abbe" Fatty
  • Ålder: 37 år
  • Yrke: Undersköterska
  • Bor: Haparanda
  • Motto: Du är din egen guldsmed