Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet

Löneförhandla inför nytt jobb!

Lönesamtal
Lönesamtal
Foto: Kommunal
En viktig pusselbit när du skaffar nytt jobb är förstås lönen. Här kommer 6 tips inför din löneförhandling.

Är du extra bra på något?

Tänk igenom vad du är bra på inom ditt yrke. Förutom din utbildning kanske du har hunnit skaffa ytterligare kunskaper från tidigare jobb? Eller kanske har du skaffat erfarenhet genom att ha jobbat länge inom branschen? Skriv ner det du kommer fram till och lyft fram det när det blir dags att prata lön.

Kolla lönenivåerna

Ta reda på hur lönen för ditt jobb ser ut i ditt yrke och i branschen generellt. Det kan ofta skilja sig i olika delar av landet och mellan olika arbetsgivare. Vill du ha hjälp att kolla upp löneläget på en specifik arbetsplats kan du vända dig till oss på Kommunal. Det kan ge dig ett riktmärke att utgå ifrån.

Finns det kollektivavtal?

Kolla om det finns kollektivavtal på ditt nya jobb. Det kan du enkelt göra med vår tjänst Kollkollen. I många kollektivavtal finns en lägsta lön men inte i alla. Om det finns en lägsta lön, kom då ihåg att det är just en lägstanivå – du kan alltid begära mer i lön.

Vilket lönesystem används?

Det finns olika typer av lönesystem. Beroende på vilket system som används på din arbetsplats påverkar det vilken lön du kan få. Ta kontakt med arbetsplatsombudet, Kommunals lokala sektion eller din blivande chef för att få veta vad som gäller.

Säg vad du vill ha i lön

Att lämna ett löneanspråk kan öka chanserna för att få bättre betalt. Kolla upp vad som är en rimlig lön för ditt jobb, och lämna ett förslag till chefen utifrån det. Oavsett vad du först blir erbjuden.

Våga ta för dig

Du ska vara stolt över alla saker du kan och är bra på. Berätta om dem för din blivande chef. Och våga vara tuff ­– du har inget att förlora.

Lycka till!