Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet

Kommunal skriver på avtal för krissituationer

Krisavtal klart
Kommunal skriver på avtal för krissituationer
Foto: Kommunal
2019-06-28
Kommunal är överens med arbetsgivarna i SKL om ett nationellt avtal för krissituationer. - Nu har vi fått fram ett avtal som ger rejält mycket högre ersättningar än tidigare bud, säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund.

Kommunal och SKL har sedan i mars förhandlat om ett särskilt nationellt avtal för krissituationer. Lärdomarna av arbetsinsatserna vid förra sommarens skogsbränder visade att de ordinarie kollektivavtalen inte är anpassade för den typen av händelser.

Därför har Kommunal krävt att ett nytt avtal ska vara på plats före sommaren. Men så sent som i måndags nobbade Kommunal ett bud från arbetsgivarna. Nu har dock Kommunal accepterat ett nytt bud från arbetsgivarna.

Utöver månads- eller timlön betalas en krisersättning på 120 procent ut varje arbetad timme. För en person med en månadslön på 27 000 kronor i månaden motsvarar det under en fyraveckorsperiod en lön på cirka 70 000 kronor.

Vid särskild nödfallsövertid höjs krisersättningen ytterligare, till 150 procent av lönen.

Vi kunde inte acceptera de första buden, därför sade vi nej. Nu har vi fått en lösning som ger rejält högre ersättningar och tydligare regler. Jag är glad att vi är i mål. De medlemmar som ställer upp och arbetar i svåra situationer för samhället ska ha rejält betalt, säger Lenita Granlund.

 

FAKTA om Krislägesavtalet

Avtalet aktiveras först efter särskilt beslutsfattande av arbetsgivarparterna SKL och Sobona.

Avtalet kan tillämpas både på arbetstagare som anställs särskilt i samband med krisläge och de som redan är anställda hos en kommun eller region.

Arbetstidslagen ersätts av bestämmelser i kollektivavtalet specialanpassade efter krissituationen.

En särskild nödfallsövertid kan tas ut.

Vill du veta mer? Här finns mer information om krislägesavtalet.