Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet

Vinnare av Årets fackliga hjältedåd 2021

Undersköterskorna Michaela och Ellinor med en symbol där det står grattis!
Vinnarna av Årets fackliga hjältedåd 2021 är undersköterskorna Michaela och Ellinor
Foto: Kommunal
2021-05-28
Vi säger ett stort grattis till Michaela Schultz och Ellinor Lindqvist, som vunnit LOs tävling ”Årets Fackliga hjältedåd” genom sin fantastiska kamp för att rädda den kommunala hemtjänsten i Huddinge. Till vardags arbetar de som undersköterskor på hemtjänsten i Huddinge samt är arbetsplatsombud (Michaela) respektive sektionsföreträdare (Ellinor).

Hur det känns det att ha vunnit?

– Det känns amazing, helt otroligt! Men samtidigt så overkligt. För oss var det här bara en självklar sak att göra – och att sedan vinna pris för det…!

Ellinor och Michaela har knappt hunnit smälta att de blivit finalister till ”Årets Fackliga Hjältedåd”, och än mindre att de faktiskt vunnit.

– Bara det att vi blev nominerade är helt otroligt! Det var inte det vi hade i tankarna när vi började driva detta. Att vi blev finalister har inte sjunkit in än, bara det är en vinst. Nu har vi dessutom vunnit – har det verkligen hänt? Vi sitter i ett lyckorus!

Vilka tips ni har till andra som vill driva förändring på sin arbetsplats?

– Det man kan göra på sin arbetsplats är att vara uppmärksam på sina rättigheter. Man ska inte heller vara rädd att ta upp problem på jobbet. Ser du att något är fel, prata med ditt arbetsplatsombud, säger Elinor. 

 – Bli arbetsplatsombud eller skyddsombud själv! Man kan förändra så mycket genom att vara arbetsplatsombud. Man får en sådan otrolig kunskap genom det. Lär dig vilka rättigheter du och dina kollegor har.

 – Man kan också prata med sin lokala sektion, få stöd från företrädarna där. Förra sommaren till exempel tog jag upp att de långbyxor vi hade på jobbet inte var bra, de var inte anpassade för sommarvärmen, berättar Michaela. Det slutade med att alla kommunala hemtjänstenheter i Huddinge fick shorts. En grej kan bli så stor! Våga stå upp för det du bryr dig, det som är rätt.  

 – Nu under pandemin har vi hela tiden legat på om skyddsutrustning, det är ju vi på arbetsplatserna som har koll på det. Vi har verkligen fått vara på om skyddsutrustning, riskbedömningar och liknande. Det har vi kunnat göra genom våra roller som arbetsplatsombud och skyddsombud. Våga ta tag i saker, våga säg ifrån mot saker som är fel!

– Kollegorna har verkligen sett att tillsammans kan man förändra! De har förstått att en sådan här sak kan bli så mycket större. Det har gjort att samarbetet mellan kollegorna har ökat.

 Vad har er kamp betytt för era kollegor?

– Kollegorna har verkligen sett att tillsammans kan man förändra! De har förstått att en sådan här sak kan bli så mycket större. Det har gjort att samarbetet mellan kollegorna har ökat. Vi har fått ännu bättre kontakt inom hela styrkan, istället för att bara hålla sig inom sin enhet. Fler engagerar sig, man pratar mer med varandra, sprider information och tar stöd av varandra. Det känns otroligt bra, säger Elinor. 

 Slutligen, hur ser ni på framtiden?

– Kampen fortsätter, det här är bara början!

Kategorier

Påverkan