Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet

Vad kostar det att vara med i Kommunal?

Din medlemsavgift till Kommunal baseras på din inkomst förra året. Du betalar en fast fackavgift varje månad. Här kan du se vilken avgiftsnivå du hamnar i och vad du betalar varje månad.

Medlemsavgiften baseras på sex avgiftsnivåer. Vilken avgift du ska betala beror på vilken genomsnittlig månadsinkomst du hade före skatt föregående år, det vill säga vilken inkomstintervall du hamnar i. Här kan du se vad det kostar att bara vara med i Kommunal och om du också väljer att vara med i a-kassan – vilket vi självklart rekommenderar. Är du med i a-kassan har du rätt att ansöka om ersättning vid arbetslöshet, och då får du också en inkomstförsäkring via ditt medlemskap i Kommunal.

2021 års medlemsavgifter

1. Du tjänar 0 – 10 000 kronor per månad.

 • Medlemsavgift utan a-kassa: 125 kr/månad
 • Medlemsavgift med a-kassa: 245 kr/månad

2. Du tjänar 10 001 – 18 879 kronor per månad

 • Medlemsavgift utan a-kassa: 258 kr/månad
 • Medlemsavgift med a-kassa: 378 kr/månad

3. Du tjänar 18 880 – 21 682 kronor per månad

 • Medlemsavgift utan a-kassa: 306 kr/månad
 • Medlemsavgift med a-kassa: 426 kr/månad

4. Du tjänar 21 683 – 25 421 kronor per månad

 • Medlemsavgift utan a-kassa: 390 kr/månad
 • Medlemsavgift med a-kassa: 510 kr/månad

5. Du tjänar 25 422 – 34 766 kronor per månad

 • Medlemsavgift utan a-kassa: 453 kr/månad
 • Medlemsavgift med a-kassa: 573 kr/månad

6. Du tjänar 34 767 eller mer per månad

 • Medlemsavgift utan a-kassa: 618 kr/månad
 • Medlemsavgift med a-kassa: 738 kr/månad

Avgiftsbeloppen uppdateras varje år.

Kommunals kongress 2019 beslutade att det är rimligt att den lägsta avgiftsnivån åtminstone ska täcka kostnaden som varje medlem har. Skillnaden mellan självkostnaden och lägsta avgiftsnivån är i dag cirka 35 kronor. Kongressen beslutade att skillnaden mellan självkostnaden och den lägsta avgiftsnivån ska tas bort i fler steg.

Studerande

Du som går på barn- och fritids-, vård- och omsorgs-, eller naturbruksprogrammet i gymnasiet eller vuxenskola inom Kommunals verksamhetsområden kan bli medlem. Medlemsavgiften baseras på din inkomst och alla medlemmar har ett likvärdigt medlemskap i Kommunal.

Vad går medlemsavgiften till?

Allas medlemsavgifter bidrar till den fackliga verksamheten. Allt från förhandlingar med arbetsgivare, till fackliga studier, skapa inflytande på din arbetsplats och påverka och förbättra din arbetsmiljö. Kostnaden för en försäkring för ditt hem och din fritid ingår i medlemsavgiften. Alla medlemmar har också en extra inkomstförsäkring som gäller vid arbetslöshet om du samtidigt är med i a-kassan.

Föräldraledig, sjukskriven eller ledig för studier?

Om du är föräldraledig, sjukskriven eller ledig för studier på 100 procent under minst 30 dagar har du rätt att betala den lägsta avgiften. Kontakta Kommunals medlemscenter för att få frånvaron registrerad.

Betala med autogiro

Du kan välja att betala din medlemsavgift med faktura eller autogiro. Väljer du autogiro dras avgiften automatiskt från ditt konto. Det enda du behöver tänka på är att det finns pengar på kontot.

Beställ autogiro från Kommunal

Kategorier

Medlemskapet