Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet

Tobias krönika: Fackliga segrar gör susen

Porträtt av Tobias Baudin
Tobias Baudin
Foto: Kommunal
2019-02-06
Kommunal vinner ständigt viktiga segrar som gör skillnad i människors vardag. Det blir inga förstasidsrubriker i tidningarna när förskolepersonalen i Falköping får rätt till arbetskläder. Men utan tvivel är det en triumf för alla medlemmar som drivit frågan att kravet nu blir verklighet.

Det finns gott om liknande exempel på när Kommunal lyckats vända missförhållanden till framgångssagor. Jag tänker på Sektion Skola-Service i Stockholm som gav sig sjutton på att förbättra arbetsmiljön på en friskola efter ett arbetsplatsbesök. Skolan hade installerat en stämpelklocka som gjorde det krångligt och stressigt för personalen. Efter förhandlingar ändrades rutinerna och tidspressen minskade.

Jag tänker på alla de platser runt om i landet där arbetsgivaren infört så kallade "hälsosamma scheman". Arbetstider som tvärtemot vad man kan tro ofta ökar risken för ohälsa. Ett stort problem på många orter. Men även här har Kommunal protesterat - och flera gånger lyckats få till stånd en bättre schemaläggning.

Jag kan inte låta bli att tänka på ambulanssjukvårdarna i Övertorneå som varje dag är redo att ge sig ut på långväga räddningsuppdrag. Medlemmar som engagerat sig i hur arbetet läggs upp på bästa sätt och som fått arbetsgivaren med sig. Bra för både anställda och nödställda.

Så visst ska vi gå med stolta ryggar. Vi gör skillnad! Vi förhandlar, vi protesterar, vi kommer med förslag som leder till bättre villkor och tryggare arbetsmiljö. Men ingenting av allt detta kommer av sig självt. Så oavsett om du redan är medlem eller om du står i startgroparna för att gå med - du behövs i Kommunal!
 

Tobias Baudin
Förbundsordförande
Kommunal

Bli medlem!

 

 

Ta del av fackliga framgångar!