Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet

Hjälpmedelstekniker

Hjälpmedelstekniker arbetar med service, underhåll och anpassning av hjälpmedel samt även med anpassning av arbetsplatser.

Ett stort antal människor med funktionshinder behöver hjälpmedel av olika slag i sitt dagliga liv. Det kan vara hjälpmedel för förflyttning, exempelvis rullstolar eller för att klara hemarbetet, exempelvis arbetsstolar eller hygienhjälpmedel. Hjälpmedelstekniker arbetar med service, underhåll och anpassning av sådana hjälpmedel samt även med anpassning av arbetsplatser.

Hjälpmedelstekniker samverkar i arbetet med exempelvis arbetsterapeuter, sjukgymnaster och annan vårdpersonal. De är anställda antingen av ett företag som tillverkar och utvecklar hjälpmedel eller vid någon av landets hjälpmedelscentraler, som drivs av regionerna eller kommunerna.

Kommunal är facket för hjälpmedelstekniker.

Utbildning

En ingång till att bli hjälpmedelstekniker kan vara att gå gymnasieskolans Industriprogram, Fordonsprogram eller Teknikprogram. För den som vill specialisera sig mot elektronik finns gymnasieskolans Elprogram med inriktning elektronik.

Vad gör Kommunal?

Läs mer om Kommunals arbete inom branschen Hälso- och sjukvård.