Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet

Tobias krönika: Viktigt att allas erfarenheter är representerade

Tobias Baudin Förbundsordförande Kommunal
Tobias Baudin Förbundsordförande Kommunal
Foto: Foto: Fredrik Sandin Carlsson
2019-01-23
För oss i Kommunal är det positivt att så många människor med utländsk bakgrund valt att bosätta sig och arbeta i Sverige. Det är så påtagligt att alla behövs när så många av våra branscher kämpar med en nästintill kronisk underbemanning.

Jag ser också att de som kommit hit nyligen kan bli räddningen när pensionsavgångar och ökade behov inom vår gemensamma välfärd sammanfaller. Men det krävs såklart både rätt förutsättningar och relevant yrkes- och språkutbildning.
 
Vi vet ju att det fungerar. Det är många av oss som har sin bakgrund i ett annat land som valt att jobba i ett välfärdsyrke och bli medlem i Kommunal. Faktum är att ungefär var tredje medlem i Kommunal har utländsk bakgrund. Men det återspeglas inte i hur uppdragen i Kommunal fördelas. Här ser jag en viktig uppgift – det är medlemmarna som är Kommunal och då måste Kommunal också vara medlemmarna. 
 
Kommunal har nu satt två tuffa mål. Representationen av unga medlemmar, 30 år eller yngre, ska fördubblas från 7 procent till 14 procent. Representationen av medlemmar med utländsk bakgrund ska öka till minst 20 procent. Bägge målen ska nås inom två kongressperioder och gäller alla led i vår förening.
 
Vi ska vara en modern förening som fattar rätt beslut och som medlemmarna känner igen sig i – och då är det helt enkelt viktigt att allas erfarenheter är representerade även i styrelserummen. Det är en förutsättning för att vara en både demokratisk och framgångsrik organisation. 
 
Det är modiga, ambitiösa mål. Personligen inspireras jag av arbetet för jämställdhet, där de förtroendevalda idag speglar medlemskåren väl. Det beror på ett långsiktigt, medvetet arbete. Det bevisar att när vi i Kommunal bestämt oss för någonting – då fixar vi det!

Tobias Baudin
Förbundsordförande
Kommunal