Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet

Rapport: Efter sista löneutbetalningen

Den här rapporten om privat pensionssparande undersöker vilken roll det privata pensionssparandet spelar för dagens pensionärer, med särskilt fokus på de som tidigare arbetat inom de yrken som Kommunal organiserar.

Nu börjar det nya livet. En tid då du kan göra precis vad du vill. Gå upp när du har lust, ägna dagen åt de aktiviteter du önskar, träffa vänner och familj mitt på dagen, kanske resa eller vara i sommarstugan. Äntligen äger du din tid helt och hållet. Du har just blivit pensionär!

Att du är pensionär innebär också att den inkomst som du nu får är den du ska leva av – livet ut. Möjligheten att påverka din inkomst är ytterst begränsad, om du inte har turen att tillhöra dem som kan välja att fortsätta jobba extra några år. Men förr eller senare så blir du pensionär på heltid. I takt med att du blir äldre blir din inkomst i förhållande till din slutlön allt lägre. Därför kan du bli för- skräckt när du inser att din inkomst nästan har halverats. Kanske har du också oroat dig för just detta scenario och därför valt att pensionssparat privat. De sparande pengarna är ett välkommet tillskott och möjliggör att du kan fortsätta leva ungefär som vanligt ett tag till, och inte bara överleva på din pension.

Men hur ska det gå för dina barn och barnbarn som inte kommer att ha samma förmånliga villkor att spara privat som du har haft? Och hur kommer pensionerna se ut i framtiden när medellivslängden ökar och människor behöver jobba ännu längre för att få ihop till en rimlig pension? Blir det bara höginkomsttagare med stora tjänstepensioner som kommer att klara sig i framtiden?

Läs mer om detta i den bifogade rapporten.