Relaterade nyheter
Vi är specialister - ta vår kompetens tillvara
Specialistundersköterskor är formellt sett inget som finns inom Västra Götalandsregionen. I alla fall om man frågar arbetsgivaren. Men vad är man då om man arbetar som undersköterska på en specialistavdelning där förutsättningen för arbetet är en hög grad av både specialistkompetens och erfarenhet?
Städpersonalen inom primärvården i Jönköpings län får yrkescertifikat
Sektionen regionen Höglandet lyfte frågan om utbildning för städpersonalen i samverkan. Nu har all städpersonal fått yrkescertifikat.
Vårdpersonalen i primärvården i region jönköpings län ska utbildas i psykisk ohälsa
I en artikel ”Vårdpersonalen utbildas i att se psykisk ohälsa”, publicerad i Dagens Medicin 7/10-2015, skriver Mia Wärngård om en webbutbildning som ska hjälpa personalen i primärvården inom region jönköpings län att se psykisk ohälsa.
Vidareutbildning ger undersköterskor 2 000 kronor i lönepåslag
Det lönar sig med vidareutbildning. I Oskarshamn har Kommunal lyckats förhandla upp lönerna för de undersköterskor som gått vidareutbildning på yrkeshögskolan.
Färre olyckor med nationellt förarbevis för utryckningsfordon
De flesta som i dag utbildar sig till ambulanssjukvårdare och brandmän kommer till utbildningen direkt från gymnasiet. När de är klara med utbildningen och ska börja jobba har det stora flertalet aldrig ägt en bil eller skaffat sig någon körvana. Med ett nationellt förarbevis skulle säkerheten öka och arbetsmiljön förbättras.
Gnosjö satsar på utbildning för undersköterskor inom äldreomsorgen
I sin artikel ”Storsatsning på utbildning inom äldreomsorg”, Värnamo Nyheter 4 april 2016, skriver journalisten Emilia Lindholm om att Gnosjö kommun satsar på utbildning inom demenssjukdomar.
Kommunal vill att YKB blir likadant över hela landet
För att kunna arbeta som bussförare idag behövs ett yrkeskompetensbevis, YKB. Men varken förare eller arbetsgivare känner alltid till vad som krävs, och dessutom är utbildningarna olika över hela landet. Kommunal har startat ett arbete med att kartlägga och utvärdera situationen, och verka för att utbildningen blir likadan oavsett var i Sverige du jobbar.
Mer i lön och ny titel för undersköterskor som åker på SOS-larm i Varberg och Falkenberg
In artikeln ”Hemtjänsten lär sig att släcka bränder”, publicerad i Kommunalarbetaren nr 8 2016, skriver Kajsa Olsson och Matilda Carlström om att Räddningstjänsten Väst utbildar natthemtjänsten för att åka på SOS-larm.
Frösunda nekar livsviktig utbildning i Falkenberg
I artikeln ”Nekas livsviktig utbildning”, publicerad 05/06 – 2016 i Hallands Nyheter, skriver journalisten Anton Berglund att Frösunda nekar assistenter utbildning i hjärt-lungräddning.
Snabbspår inom djursjukvården
Kommunal och SLA har tecknat en överenskommelse om praktik i samband med snabbspåret för nyanlända veterinärer som ska validera sig till djursjukskötare.
Kommunal driver fråga om undersköterskelegitimation
Undersköterskeyrket är ett av Sveriges vanligaste yrken. Efterfrågan på undersköterskor kommer också att växa dramatiskt i framtiden, i takt med att andelen äldre i befolkningen ökar. Trots det finns inga tydliga kriterier för vad en undersköterska kan och gör. Det finns ett behov av att förtydliga undersköterskans roll, därför driver Kommunal frågan om att undersköterska ska bli ett legitimationsyrke med skyddad yrkestitel.
Validering - ett vinnande recept inom kök
I Skellefteå kommun satsar man på att förbättra matsituationen i kommunens skolor, förskolor och äldreomsorg. Under en fyraårsperiod kommer kommunen att satsa på att gå från centralkök, till att maten istället ska lagas ute i de lokala skolköken. Det här ställer ökade krav på kökspersonalen. Vägen framåt går via så kallad validering.
Kommunal arbetar för undersköterskelegitimation
Efterfrågan på undersköterskor ökar, i takt med att andelen äldre i befolkningen ökar. Idag finns dock inga tydliga kriterier för vad en undersköterska kan och gör. En undersköterskas utbildning, kompetens, inriktning och arbetsuppgifter kan se helt olika ut från en arbetsplats till en annan. Det skapar osäkerhet kring vad man kan förvänta sig av en utbildad undersköterska. Det finns ett behov av att förtydliga undersköterskans roll och utbildning, så att titeln undersköterska garanterar en viss kompetens. Därför driver Kommunal frågan om att undersköterska ska bli ett legitimationsyrke med en skyddad yrkestitel.
Så säkrar vi framtidens kompetensförsörjning i vård och omsorg
Kommunal och SKL har kommit överens om flera gemensamma förslag för att höja kompetensen och säkra kompetensförsörjningen i äldreomsorg och hälso- och sjukvården. Ett av förslagen är en modell för yrkesutveckling som tydligt definierar de olika nivåerna vårdbiträde, undersköterska och undersköterska med specialistutbildning.
”Ett kvitto på undersköterskornas betydelse”
Kommunal välkomnar dagens besked från regeringen om att utreda införande av legitimation för undersköterskor.
- 1 av 2
- nästa ›