Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet

Den tryckta medlemskalendern försvinner

Kalender
Foto: Kommunal
2021-12-02
Det kommer inte att skickas ut några fysiska kalendrar mer. Kommunals medlemskalender utgår i pappersform från och med 2022.

Varför slutar Kommunal med papperskalender?

Produktionen av LO-förbundens medlemskalender har i många år samordnats av LO. Efter beslut i Tvärfackliga rådet i början på 2021 bestämdes det att LO inte ska göra detta arbete framåt mer.
Kommunal undersökte möjligheterna att fortsätta producera medlemskalendern på egen hand. Men utan den största sponsorn av kalendern, "Facket försäkrar" som består av LO, PTK och Svenskt Näringsliv visade sig kostnaderna vara för stora.

Detta i kombination med att många medlemmar som värnar om miljön uttryckt att de inte vill ha en papperskalender som bara hamnar i återvinningshögen, gjorde att beslutet togs att inte göra en papperskalender för 2022 och framåt.

Kommunal jobbar med att göra mer hållbara miljöval genom att bland annat minska pappersförbrukning och distribution, vilket blir effekten av en utebliven papperskalender som tidigare tagits fram i 500 000 exemplar och distribuerats i hela landet. En annan stor förändring som har gjorts under 2021 för att minska klimatpåverkan är att medlemskortet i plast togs bort och ersattes av en digital variant som finns på Mina Sidor.

Vad får medlemmarna istället?

För att i viss mån ersätta kalendern kommer Kommunal att ta fram ett tillägg till digitala kalendrar. Tillägget är tänkt att komplettera befintliga digitala kalendrar i t ex Outlook eller Gmail (även i mobil), och kan importeras i dessa. I detta tillägg kommer det att finnas  information om bland annat facket, medlemsförmåner och viktiga datum. Tillägget kommer att finnas tillgängligt för nedladdning/import i slutet av december.

Hur kommer detta att gå till?

Tanken är att Kommunal ska lansera ett tillägg till digitala kalendrar redan i januari med årets första sex månaderna till att börja med. Det blir i form av en pilot där vi bland annat kommer att bjuda in medlemmar och icke medlemmar att vara med som testpiloter. Kalender-tillägget kan på så sätt ta form efter behov och önskemål och vi får en chans att komplettera den till de resterande sex månaderna.

Vill du vara med och vara testpilot? Vi testar, utvärderar och förbättrar det digitala tillägget under hela första halvåret av 2022 tillsammans med medlemmar. På så sätt kan vi verkligen göra allt för att ta fram en så bra produkt som möjligt. Testad av medlemmar för medlemmar. Fyll i dina kontaktuppgifter i formuläret om du vill vara med så kontaktar vi dig med mer information om hur det går till. Det blir kul!

Men, om man verkligen tycker om papperskalender och inte använder digitala kalendrar? 

Som medlem i Kommunal har man alltid rabatt hos Adlibris som bland annat säljer papperskalendrar. Logga in på Mina Sidor för att läsa mer om vilka rabatter och erbjudanden du har som medlem och dra nytta av dessa!