Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet

Hallå där, Malin Ragnegård, ny ordförande i Kommunal!

Bild på Kommunals nya ordförande Malin Ragnegård
Kommunals nya ordförande Malin Ragnegård
Foto: Kommunal
2021-11-06
Tidigare vice ordförande Malin Ragnegård tar nu över ordförandeskapet i Kommunal efter Tobias Baudin som under Socialdemokraternas partikongress i helgen valdes till ny partisekreterare för partiet.

Hej Malin! Berätta, hur känns det att axla ordförandeskapet i Kommunal?

– På förbundsmötet blev jag vald till förbundssekreterare och var inställd på att få jobba med att få utveckla Kommunal som organisation. Nu får jag axla rollen som ordförande för Kommunal fram till kongressen 2022. Så det är förstås något av en ’nyp mig i armen’-känsla. Samtidigt som den nya rollen är bland de finaste uppdrag som går att få och jag kan inte vara något annat än hedrad – och väldigt taggad!

Kommer medlemmarna i Kommunal märka någon skillnad när du tar över ordförandeskapet? På vilket sätt?

– På det stora hela kommer inte medlemmarna märka så stor skillnad. Kommunal är en väloljad maskin med tusentals förtroendevalda som ser till att det fackliga arbetet ångar på runt om i landet. Vi har tydliga kongressbeslut som styr våra prioriteringar och vi kommer fortsätta jobba utifrån dessa.

– Samtidigt sätter varje ordförande sin prägel så det är klart att vissa skillnader kommer det ju bli. Hela mitt engagemang tar avstamp i min yrkesroll som personlig assistent och min frustration mot de orättvisor jag såg. Här förstärktes även min övertygelse om hur viktigt det är att man går samman, organiserar sig och säger ifrån när något är fel. Jag vet att det kommer lysa igenom i min roll som förbundsordförande.

– Hela mitt engagemang tar avstamp i min yrkesroll som personlig assistent och min frustration mot de orättvisor jag såg. Här förstärktes även min övertygelse om hur viktigt det är att man går samman, organiserar sig och säger ifrån när något är fel. Jag vet att det kommer lysa igenom i min roll som förbundsordförande.


Vad händer nu rent praktiskt?

– Praktiskt så är de formella bitarna redan på plats. Tobias Baudin har meddelat sin avgång i samband med att blivit vald sitt nya uppdrag som partisekreterare för Socialdemokraterna. Som vice ordförande faller då ordförandeskapet på mig fram tills nästa kongress, då ombuden får välja ledning.

Vilka frågor tycker du känns extra viktiga att driva?

Vi måste stärka organisationen. Det handlar om att värva fler medlemmar och se till att vi får fler arbetsplats- och skyddsombud. Det är här vi får vår fackliga styrka.

Arbetstidsförläggning. Vi måste ta ett helhetsgrepp på den här frågan och flytta fram våra positioner. Frågan måste tillbaka från konsulter till dom som kan det här bäst, medlemmarna på arbetsplatsen. Vi behöver stoppa vågen av (o)hälsosamma scheman som sköljer över landet.

Arbetsskor. Det här borde vara en självklarhet. Många medlemmar är ständigt i rörelse på olika underlag där ergonomiska och väderanpassade skor är A och O för att slippa skador. Men bra arbetsskor är en stor utgift och det är orimligt att medlemmar ska behöva köpa arbetsskor för tusentalskronor. Det här måste bli arbetsgivarens ansvar.