Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet

Barnen orkar inte vara hemma

Barnskötare
Barnskötare
Foto: Kommunal
När coronasmittan covid-19 bröt ut ville många föräldrar inte ha sina barn i förskolan. Men efter en månad kom de flesta tillbaka. ”Barnen orkar inte vara hemma”, säger barnskötaren Sundus Arif. Intervju från juni 2020.

– I början av den här situationen, i mars, var det bara fyra av 23 barn på den avdelning jag jobbar på, säger Sundus Arif som är på Sundbyvägens förskola i Eskilstuna. I april-maj har det varit fler, 13–15 barn. 

Föräldrar hon pratat med säger att det är svårt att ha barnen hemma en längre tid.

– Barnen vill vara här på förskolan där de har sina kompisar, säger Sundus Arif.

Det finns också föräldrar som har återgått till sina arbeten efter att ha varit permitterade och kan därför inte längre ta hand om sitt barn under arbetstid. Fortfarande finns det mammor och pappor som håller sina små hemma av oro för covid-19, men de är färre, konstaterar Sundus Arif.

Förskolan har genomfört vissa förändringar med anledning av smittan. Barnen tvättar händerna mer omsorgsfullt och ingen annan än förskolans kock får numera komma in i köket.

– Förut körde vi in vagnen när vi hämtade lunchen, men inte längre. Barnen får inte heller lägga upp på tallriken själva. De kan nysa eller hosta och så hamnar det i maten som andra ska ta av.

– Det blir också fler timmar utomhus på gården. Med värmen blir det lättare. Men föräldrar får som vanligt komma in i byggnaden när de lämnar och hämtar. Det finns andra förskolor som sköter det utomhus nu. Men vi försöker hålla ett större avstånd till föräldrarna.

När förskolan hade få barn på plats i mars var Sundus Arif orolig att Eskilstuna kommun skulle flytta personal från förskolor till äldreomsorgen.

– Jag har aldrig jobbat med något annat än detta och skulle känna mig osäker om jag måste ta hand om äldre.

Förskolan har inte haft något konstaterat fall av covid-19 vad Sundus Arif känner till.