Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet
Anpassa

Buss_borg om livet bakom ratten

Busschauffören Johan "Buss_borg" Hildor är lika skicklig på att ratta bussar som att ratta Instagram! Under en vecka beskrev han sin vardag på Kommunals Instagram – och hans positiva inställning sprider sig bland både resenärer och sociala medier.

Hej Johan!

Berätta lite om dig själv, vem är du?
Jag är 26 år, bor och jobbar i Linköping. Läste till busschaufför 2013, fick jobb hos Transdev Linköping direkt (då Veolia Transport) via kontakter på skolan. Jobbat där sedan december 2013. Går under bussbranschavtalet.

Du rattade ju Kommunals instagramkonto under i slutet av september och i början av oktober. Hur var det?
Otroligt kul! Väldigt roligt att få visa upp våran vardag för alla Kommunals medlemmar! Jag älskar att berätta om det jag gör, så att få göra det för en större publik var fantastiskt.

Jag fick bland annat sympatier från andra skiftarbetare som kände igen sig i de slitsamma tiderna.

Vad fick du för reaktioner från nya och gamla följare när du tog över Kommunals konto?
Jag upplevde att folk fick en större förståelse för yrket. Jag fick bland annat sympatier från andra skiftarbetare som kände igen sig i de slitsamma tiderna. Av de som följer mig sedan innan är många unga killar som antagligen inte visste vad facket var för något. Så jag hoppas jag kunde ge dem en bild av vad facket gör.

Du framstår som oerhört glad och positiv när du jobbar. Vad är hemligheten?
Så här är det: man måste välja vilken spiral man vill gå in i. Om jag är sur och tvär så blir mina resenärer sura, det blir mer tjafs och jag blir ännu surare. Men om jag istället är trevlig och hjälpsam och tror gott om människor, då blir resenärerna glada och har jag tur får jag en komplimang. Då blir jag ju ännu gladare och vill ge ännu bättre service till nästa person!

97% av alla gör rätt för sig. Mycket av det man tror är biljettfusk är egentligen bara missförstånd. Och om någon beter sig som ett svin måste man tänka att det finns en orsak. Ingen är rakt igenom ond. Om man inte aktivt reflekterar över hur man bemöter människor och hanterar olika situationer, så fastnar man lätt i bitterhet och tror att alla är ute efter en.

Vad gör du när du inte kör buss?
Umgås med min fantastiska fru, tittar på fåglar eller på Gilmore Girls.

Hur ser du på det nya BUA-avtalet?
Tycker det var lite tandlöst. Visst är det trevligt med ökad lön, men ingenting om minskad ramtid eller högre OB-ersättning. Jag hade mer än gärna gått ut i strejk över ramtiden. Skulle även velat ha tydliga krav på tillgång till toalett. Tillgången till grundläggande hygien är under all kritik, särskilt i linjetrafiken.

Vad önskar du dig mest av allt just nu?
Ett akustiskt piano från Nordiska Pianofabriken. Eller Steinway, haha.

Vem är Buss_borg?

Fullständigt namn: Johan Hildor
Kör buss i: Linköping
Medlem i Kommunal sedan: 2013
Favoritmat: Allt som har med pasta att göra
Favoritmusik: Minimal techno
Favoritbuss: Volvo 8700. Otrolig kvalitetskänsla, pigg och stark, men ändå tyst och mjuk gång.
Favoritbusslinje: Linje 1 här i Linköping. Den högst belastade linjen vi har. Den är lång, går tvärs genom hela stan och befolkas av alla möjliga människor. På den blir det aldrig långtråkigt!
Har kört buss sedan: December 2013
Favoritspel: Brädspel: Pandemic. Datorspel: GTA Vice City

Följ oss på Instagram!

Johan driver Instagram-kontot @buss_borg - följ honom gärna. Och Kommunal på @facket_kommunal, såklart!