Att tänka på under intervjun

Dags för intervju! Beröm dig själv för att du har kommit så här långt. Att bli kallad på intervju tyder på att du klarar konkurrensen och sticker ut bland andra ansökningar. Här kommer några bra råd.

Leende kvinna på arbetsintervju.
Kom ihåg att det är okej att vara nervös på en arbetsintervju.
Foto: Kommunal

Kom i tid

Första intrycket kommer att sätta ribban för resten av intervjun. Kommer du för sent kan mötet lätt få en dålig start. Att komma i tid kan låta självklart, men det är en viktig och enkel detalj att lägga på minnet.

Det är ok att vara nervös

Om du känner dig pirrig inför intervjun är det helt naturligt. Åk i tid så att du hinner hämta andan lite innan mötet börjar. Att gå på intervjuer är också en vanesak. Ju fler du går på desto mindre nervös kommer du att vara. För varje intervju blir du också flera erfarenheter rikare.

Ställ frågor

Intervjun är din chans att ta reda på mer om tjänsten, jobbkulturen och arbetsplatsen. Så passa på att ställa frågor! Det visar att du är aktiv och intresserad. Ta med dig penna och block så att du också kan skriva ner nya frågor som dyker upp under mötet.

Vad säger ditt kroppsspråk?

Kroppsspråket står för en stor del av vår kommunikation. Tänk på hållningen, stadigt handslag, ha ögonkontakt med dem som intervjuar och behåll lugnet när du pratar. När det gäller kläder är det bästa att välja något som du är bekväm i, men som också passar jobbet du söker. Hur klär sig de andra anställda? Det brukar vara en bra ledtråd till en passande klädkod. I övrigt är ”hel och ren” oftast en tumregel som går att ta fasta på.

Prata om nästa steg

Be om feedback direkt under intervjun. Det visar att du är lyhörd och du får en chans att ta med dig direkta tips och råd. Avsluta mötet med att fråga om nästa steg i processen. Då visar du att du är mån om att behålla kontakten och att du är intresserad av den fortsatta rekryteringsprocessen.

Följ upp

Hör av dig och tacka efter intervjun. Det är ett bra och trevligt sätt att knyta ihop säcken. Beroende på när arbetsgivaren har sagt att de ska återkomma kan du själv ringa och följa upp ett tag efter. Det visar att du är engagerad. Då får du också koll på om du inte har gått vidare, eller om det bara är så att processen drar ut på tiden. Om du inte får jobbet – våga fråga vad som krävdes, och vad du kan träna på inför nästa intervju.

Klappa dig själv på axeln

Oavsett hur processen går ska du känna dig stolt över att ha genomfört intervjun. Tänk på de erfarenheter du kan ta med dig, och att du blev utvald bland många andra. Riktigt bra jobbat!

Kategorier

Dela sidan