Hoppa över menyn och gå direkt till innehåller
Anpassa

Äldreboendet där måltiden är en prioritet

Personal på Vilhemgård
Foto: Kommunal
Dukat bort
Foto: Kommunal
Kockar på Vilhemgård
Foto: Kommunal
Höstsolen spelar i vinglasen och en bossanova strömmar ur högtalarna. På äldreboendet Vilhelms gård i Knivsta är det dags för fredagslunch med brasilianskt tema. På menyn står feijoada, en gryta med kassler, oxbringa, chorizo och svarta bönor. Till efterrätt serveras kokoskakor med kolasås av kondenserad mjölk. På Vilhelms gård är måltiderna prioriterade, men inte bara som tillfällen att få näring i sig utan också som sociala händelser som gör livet gladare. Arbetssättet fungerar: de äldre är nöjda och lägger på hullet.

Måltidssatsningar för äldres hälsa och sociala liv

För att kunna erbjuda måltider som fungerar för äldre är det viktigt med kunskap kring hur näringsbehovet förändras med åldrandet. Kroppens näringsupptagningsförmåga försämras, och då behövs mat med extra högt protein- och energiinnehåll. Förutom att man då blir mer mätt, nöjd och pigg bygger kroppen också upp en motståndskraft mot till exempel tryckskador. Ett vanligt problem är att många äldre har alltför lång nattfasta. På Vilhelms gård erbjuds de boende olika mellanmål, till exempel ”förfrukost” i form av små smörgåsar med proteinrikt pålägg och proteinrika fruktsoppor.

- Maten är ofta det man ser fram emot hela dagen. Att få känna dofterna när maten lagas, och sedan serveras resultatet på tallriken. Jag skulle önska att alla äldre fick samma möjlighet, säger Nicola Youngman som är verksamhetschef på Vilhelms gård.

Måltiderna är också ett tillfälle att få kontakt med varandra och med sina minnen. Maud Rydhester arbetar som aktivitetsansvarig undersköterska, vilket innebär att hon skapar upplevelser runt maten. Det kan handla om att duka fint och dra igång samtal, men också om andra aktiviter som bingo, högläsning och lite festligare fikastunder. Inför temaluncherna, som hålls en gång i månaden, dukar hon med flaggor och bilder på borden så att det finns spännande saker att prata om.

- Jag jobbar med att se till att alla är delaktiga i samtalet vid bordet. Det behövs någon som leder, eftersom den som bott hemma själv länge kan ha tappat förmågan lite och kan behöva hjälp på traven, säger Maud Rydhester. Nicola Youngman fyller i:

- Måltiderna innebär också en möjlighet att locka fram människors erfarenheter och berättelser. Vi ser inte på någon som bara ’en gammal människa’. Vi vill locka fram den före detta företagaren, snickaren, balettdansösen eller vad det kan vara. Plötsligt kan någon få syn på bilden av Jesus i Rio de Janeiro och utbrista:
- Där har jag varit!

Matlagningen i centrum på boendet

Kockarna Daniel Forsberg och Elisabeth Glasberg är klara med maten och allteftersom serveringsvagnen rullas ut mellan borden stiger ett stillsamt sorl och besticken börjar klirra. Grytan äts med god aptit, medan kokoskakan på vissa håll möts av förbryllade och roade reaktioner.

En munter fredagsstämning sprider sig i matsalen. Den lite festligare inramningen med dukar, flaggor, vinglas och fint vikta servetter markerar skillnaden mellan vardag och helg. Det är viktigt för att skapa en struktur i tillvaron som annars kan kännas som en lång räcka anonyma dagar.  

Boendet har ett tillagningskök och en kock på var och en av de tre våningarna. Köken är öppna, så att dofterna från matlagningen sprids i huset och skapar förväntan. Att måltiderna blir bra för de äldre är i grunden ett lagarbete. Sjuksköterskorna har huvudansvaret för att maten innehåller rätt näring och att konsistensen är rätt för varje individ. Kockarna har specialkompetens i matlagning för äldre – den bör vara tre gånger så energirik som ”vanlig” mat. Undersköterskorna hjälper och stöttar de boende vid måltiderna och kan tolka tecknen om något inte står rätt till. Sjukgymnasten och arbetsterapeuten samarbetar kring vilken sittställning respektive vilka bestick och glas som behövs för att alla ska få i sig maten. Och självklart är det viktigt att lokalvårdarna håller en ren och snygg miljö kring matbordet.

- Vi är ett sammansvetsat team där vi alla känner att vi bidrar med det vi kan för att göra det bästa för dem som bor här säger Maud Rydhester.

Lagad mat på plats mätbart bättre

Vad är då förutsättningarna för att kunna skapa en verksamhet av den här typen? För Vilhelms gård har ett politiskt beslut spelat en central roll. Boendet drivs av Förenade Care och startades 2011 i nybyggda lokaler. Eftersom Knivsta kommun klubbat igenom att alla nybyggda boenden skulle laga mat på plats utrustades Vilhelms gård med tillagningskök. Att ha ett politiskt beslut i botten skapar trygghet i att ambitionen att laga mat inte ifrågasätts.

Ambitionerna för de äldres måltider har också gett mätbara resultat i form av bättre BMI och blodvärde.  På Vilhelms gård är det väldigt få av de boende som har BMI under 23 (BMI 22 är gränsen för undervikt), och i de fall det förekommer kan det vara en följd av demenssjukdom som ofta för med sig en förhöjd ämnesomsättning. 100 procent av de boende är nöjda med helheten på Vilhelms gård enligt Socialstyrelsens enkät Öppna jämförelser 2018.

Tid för mat - bemanning inom äldreomsorg

Som en del i att förbättra bemanningen i äldreomsorgen driver Kommunal frågan om äldres matlust i projektet Tid för mat i samarbete med experter från äldreomsorg, myndigheter och forskning.