Vårdförbundet har bett om neutralitet - medlemmar i Kommunal uppmanas att hålla sig neutrala


Vårdförbundet har varslat om stridsåtgärder mot Sveriges kommuner och regioner samt Sobona-företag. Stridsåtgärderna kommer att inledas torsdagen den 25 april 2024 klockan 16.00. Vårdförbundet begär att Kommunals medlemmar upprätthåller strikt neutralitet gentemot Vårdförbundets varslade stridsåtgärder.

Vårdförbundet har varslat om konfliktåtgärder för medlemmar i samtliga regioner och fyra kommunala bolag i Stockholm. Varslet består av övertidsblockad, mertidsblockad och nyanställningsblockad. 

Berörda yrkeskategorier: barnmorskor/biomedicinska analytiker/ röntgensjuksköterskor/sjuksköterskor inklusive samt i förekommande fall barnmorskor/biomedicinska analytiker/röntgensjuksköterskor/sjuksköterskor med specialistfunktion inklusive chefer.

Aktuella varsel finns på Vårdförbundets hemsida, www.vardforbundet.se

Kommunal anser att våra medlemmar ska upprätthålla neutralitet i förhållande till Vårdförbundets konfliktåtgärder. 

Vad innebär neutralitet för aktuellt varsel från Vårdförbundet?

En arbetstagare som står utanför konflikten har rätt att hålla sig neutral. Arbetstagaren är därför inte skyldig att utföra arbete som är föremål för tillåtna stridsåtgärder. I det här fallet gäller därmed att medlemmar i Kommunal inte ska arbeta övertid/mertid eller ta en nyanställning inom Vårdförbundets avtalsområde.

En arbetstagare som är med i en annan facklig organisation, ska dock likväl utföra sitt vanliga arbete även om det sker på en arbetsplats där medlemmar i ett annat förbund vidtar stridsåtgärder.

Arbetsgivare kan inte beordra någon arbetstagare att utföra konfliktdrabbat arbete. Om detta sker, be om betänketid och kontakt omedelbart Kommunal lokalt.

Vid en direkt beordran av övertid/mertid ska du utföra arbetet för att det inte ska bli en arbetsvägran, men ta kontakt med Kommunal lokalt direkt efteråt för vidare hantering.

Vad betyder detta för mig?

Om du jobbar på en arbetsplats där du har kollegor som är medlemmar i Vårdförbundet och är uttagna i blockad ska du förhålla dig neutral. Det innebär att: 

Du ska göra ditt vanliga jobb 

Du ska inte jobba övertid eller mertid på Vårdförbundets avtalsområde

Du ska inte ta en nyanställning där någon medlem inom Vårdförbundet skulle blivit anställd 

Om du är osäker på detta ska du ta kontakt med din sektion/avdelning

Om du blir direkt beordrad att arbeta ska du göra det, men sedan ta kontakt med din sektion/avdelning

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar