Uttalande från Kommunal Skånes representantskap 23 november 2023


Representantskapet, i dagligt tal kallat repskapet, är avdelning Skånes högsta beslutande organ. Repskapet äger rum två gånger per år. I dag den 23 november enades avdelning Skånes representantskap om följande uttalande.

Representantskapet 2023 11 23
Representantskapet 2023 11 23
Foto: Kommunal

Uttalande till stöd för de Tesla-anställdas kamp för ett kollektivavtal

Kommunal avdelning Skåne backar IF Metall och de Tesla-anställdas kamp för ett kollektivavtal!

IF Metall har under många år försökt förhandla med Tesla om att teckna kollektivavtal. Svaret har varit och är nej. För tre veckor sen såg inte IF Metall någon annan möjlighet än att gå ut i strejk. Strejken som inleddes för tre veckor sen innebär en total arbetsnedläggning på Teslas samtliga verkstäder i Sverige.

I Sverige har vi den svenska modellen med kollektivavtal

Det stora amerikanska företaget Tesla, med världens rikaste man Elon Musk i spetsen, tycker inte att det behöver följa spelreglerna på svensk arbetsmarknad. 

I Sverige finns inga lagar om minimilön eller ersättningar för ob, övertid eller förskjuten arbetstid. Vi har inga lagar som ger oss ersättningar om vi blir skadade på arbetsplatsen. 
Det har vi i våra kollektivavtal – och så vill vi fortsätta ha det. 

Vi i Kommunal är övertygade om att vår gemensamma styrka ger bättre villkor än en lag skulle göra. Därför är de Tesla-anställdas kamp för ett kollektivavtal också vår kamp och vi stödjer kamraterna som fajtas just nu.

Transportarbetareförbundet, Målarna, Elektrikerna, Hamnarbetareförbundet, Fastighetsanställdas förbund, Seko, Byggnads och Fackförbundet ST har samtliga varslat om sympatiåtgärder. Samtidigt använder Tesla sig av strejkbrytare. Och konflikten fortsätter att trappas upp med nya varsel och nya sympatiåtgärder.

Elon Musk säger sig värna om klimatet och miljön, varför inte värna om människorna –  att de ska ha sjysta villkor när de jobbar.

Det här är vad det handlar om:

Detta har inte de anställda på Tesla jämfört med om de hade kollektivavtal

De Teslaanställdas kamp är vår kamp. För den svenska modellen. För rätten att teckna kollektivavtal. För rätten till sjysta villkor.

Kategorier

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar