Skrivelse till Habo kommun


Sektion Habo/Mullsjö har lämnat in en skrivelse om utbetalning av friskvårdsbidrag till Habo kommun. Läs hela skrivelsen nedan.

Illustration av två pappersblad med en ljusblå bakgrund. Pappersbladen är blå och gul. På det gula pappersbladet finns det text. Det blåa pappersbladet ligger bakom det gula pappersbladet och skyms till mestadels.
Foto: Kommunal

Skrivelsen om utbetalning av friskvårdsbidrag till Habo kommun:

Utifrån att Habo kommun vill vara en attraktiv arbetsgivare

Kommunal yrkar på att medlemmarna ska få hela friskvårdsbidraget utbetalat och att det ska betalas ut till nästkommande lön.

Såhär ser det ut idag:

Kommunens subventionering

Kommunen subventionerar max 50 % av friskvården eller 2.000 kronor per kalenderår. Kommunens subventionering innebär att du som medarbetare betalar minst 50 % av friskvårdsaktiviteten. Är du anställd under en del av kalenderåret får du kommunens subventionering för varje arbetad månad. 

Utbetalning av friskvårdssubvention

Ersättning för friskvårdssubvention utbetalas vid ett tillfälle, januari månad, för aktiviteter föregående år

Då Habo kommun strävar efter att bli en attraktiv arbetsgivare anser vi att systemet ska göras om. 

Vi tycker inte att detta varken är jämställt eller jämlikt då alla anställda tyvärr inte har förutsättningen att ligga ute med den summan pengar under ett helt år. 

Som ni vet så har Habo kommun en hög andel invånare med psykisk men även fysisk ohälsa vilket vi även ser hos våra medlemmar i form av hög sjukfrånvaro. Vi ser stor vikt i att våra medlemmar ska kunna använda sig av friskvårdsbidraget för må bättre. För att fler faktiskt ska börja utnyttja bidraget så behöver kommunen ändra på några saker. 

Vi anser att Kommunen ska betala ut hela friskvårdsbidraget upp till hela beloppet på 2.000 kronor per kalenderår. 

Utbetalning för friskvårdsbidraget bör betalas ut månaden efter att kvittot lämnats in.

Det har blivit en ekonomisk fråga då våra medlemmar i stor utsträckning idag inte har möjlighet att använda sig av friskvårdsbidraget. I rådande omständigheter med ökad inflation och sämre ekonomiska förutsättningar inte har möjlighet att ”unna” sig en massage eller att lägga pengar på t.ex. gymkort eftersom man idag endast får tillbaka halva summan och ligger ute med beloppet.

Vi anser att det är en diskrimineringsfråga då inte alla har råd att utnyttja friskvården. Idag har inte alla samma förutsättningar för att kunna utnyttja bidraget. Detta har då blivit en klassfråga om vilka som kan har råd och ligga ute med summan, och det är ju inte då den ensamstående föräldern. Det borde vara lika för alla!

Kommunal yrkar på

att man ska få hela det beviljade friskvårdsbidraget utbetalat, oavsett hur mycket friskvården har kostat upp till beviljat belopp

att friskvårdsbidraget betalas ut på nästkommande lön. 

Detta är en av de sakerna som Habo Kommun behöver ändra på för att bli den attraktiva arbetsgivaren

Camilla Yngvesson

Anki Fodor

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar