Skäligt är inte gott nog – en rapport om äldres boende


Kommunals rapport "Skäligt är inte gott nog - en rapport om äldres boende" beskriver hur det över tid har blivit allt svårare för äldre att få plats på ett äldreboende. För personer över 80 år har andelen med äldreomsorg, hemtjänst eller plats på ett särskilt boende, minskat från 62 procent till 37 procent mellan åren 1980 och 2012. Från år 2000 till 2010 försvann var fjärde boendeplats.

I rapporten Skäligt är inte gott nog har nästan 2 000 av Kommunals medlemmar som arbetar i äldreomsorgen besvarat frågor om hur de ser på tidpunkten för när äldre får plats på ett boende och hur det påverkar deras möjlighet att arbeta professionellt. Åtta av tio som arbetar i äldreomsorgen tycker att äldre får beviljad boendeplats för sent. Sex av tio tycker att det försvårar för personalen att ge äldre vård och omsorg av god kvalitet. En majoritet uppger att det blivit svårare för äldre att få en boendeplats under de senaste åren.

– Vi ser alldeles för låga ambitioner när det kommer till de äldre – man utgår inte från de äldres behov, utan från kommunernas budget. Pressen drabbar inte bara de äldre, utan leder även till ökad ohälsa för våra medlemmar, säger Tobias Baudin, Kommunals ordförande.

Ett urval av rapportens krav

Socialtjänstlagen bör ändras så att ändra har rätt till goda levnadsvillkor - inte bara skälig levnadsnivå
För att upprätthålla och återta förtroendet för äldreomsorgen krävs en kraftig ambitionshöjning som givetvis måste följas av ökade resurser. Att alla har rätt till goda levnadsvillkor, istället för bara skäliga, de sista åren i livet, anstår en välfärdsstat som Sveriges.

Goda levnadsvillkor för äldre kräver ökade statsbidrag till kommunerna
Många kommuner brottas med svaga finanser. För att säkra tillgången till en jämlik äldreomsorg av god kvalitet för alla måste det till en ökad finansiering. Det är avgörande för individens livsvillkor under ålderdomen och sista period i livet – men också för att öka tilltron och tilliten till välfärden och en offentligt finansierad äldreomsorg, som fortsatt ska fördelas efter behov och inte köpkraft. Därtill måste det säkerställas att extra resurser verkligen går till äldreomsorgen och inte till kommunens andra kostnader.

Goda levnadsvillkor för äldre kräver bättre villkor för äldreomsorgspersonalen
Kvaliteten i äldreomsorgen blir inte bättre än vad personalens villkor medger. Personalen måste få förutsättningar att tillgodose individuella behov och önskemål i varje omsorgsmöte. För det krävs mindre detaljstyrning och mer flexibilitet. Anställningsvillkoren behöver förbättras.

Goda levnadsvillkor för äldre kräver en hög personalkontinuitet
För att skapa förutsättningar för trygga omsorgsrelationer och för att bygga upp och bibehålla kompetens i organisationen krävs hög personalkontinuitet. Heltid måste vara norm och tidsbegränsande anställningar ska minimeras.

Goda levnadsvillkor för äldre kräver kompetent och kunnit personal
Omsorgsyrkets svårighetsgrad har ökat när allt fler sjuka äldre bor kvar hemma och bara vårdas sin sista tid i livet på äldreboende. Det behöver finnas större utrymme för personalen att utvecklas i sin yrkesroll, både genom lärande på arbetsplatsen och genom vidareutbildning och specialisering inom exempelvis rehabilitering, mat och kosthållning, vård och omsorg i livets slutskede samt demenssjukdomar. Alla som arbetar inom äldreomsorgen ska ha adekvat vård- och omsorgsutbildning. Undersköterska ska vara en skyddad yrkestitel som regleras genom legitimation.

Goda levnadsvillkor för äldre kräver sänkta trösklar till särskilt boende och ett vidgat särskilt boende-begrepp
Fler äldre behöver få boendeplats tidigare, både för permanent boende och för korttidsvård. Att äldre flyttar in när de är i ett sådant skick att det inte längre är möjliga att kommunicera med går ut över vården och omsorgens individanpassning och därmed kvalitet. Det är inte värdigt. Äldre bör få större inflytande över när de ska flytta in på ett boende.

Mer information

"Äldre nekas plats på äldreboenden" - debattartikel i Aftonbladet av Tobias Baudin, förbundsordförande, och Anna Werkelin Ahlin, utredare på Kommunal.

Kommunal bloggar om #skäligtärintegottnog

Skäligt är inte gott nog – en rapport om äldres boende

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar