Jag och hela Kommunal är redo för match


Johan Ingelskog

Blogginlägg

av Johan Ingelskog

Avtalsrörelsen är för varje avtalssekreterare det stora mästerskapet. Allt står på spel. Lönerna sätts, arbetsvillkoren spikas, tillvaron avgörs för tusentals och åter tusentals medlemmar.

Jag skulle ljuga om jag sa att det är lugna dagar. Tankarna far och man tänker på alla förhoppningar som finns i vår organisation. Alla medlemmar man träffat ute på arbetsplatserna. Berättelsen om hur tufft nattpasset varit på äldreboendet, om kampen för bättre scheman på bussgaraget och hur stressigt det blir för både barn och personal när det är dags för hämtning på förskolan där det är underbemannat. Alla klappar på axeln man fått där ute och alla uppmaningar om att nu fixar vi det här tillsammans – gör sig påminda. 

Det är i avtalsrörelsen jag tillsammans med medlemmarna, förtroendevalda, delegationer och anställda går match mot arbetsgivarna.

På ett av Kommunals största avtalsområden är nu kraven växlade och intensiva förhandlingar pågår mellan Kommunal och Vårdföretagarna, arbetsgivarna för privat vård och omsorg. Arbetsgivarna vill inte släppa en tum. Deras krav är långtgående och de tycks inte ha dragit några lärdomar av den pandemi vi just gått igenom. 

Vill de privata vård- och omsorgsföretagen behålla sin personal och sin verksamhet, och kunna stå välrustade när nästa kris kommer, så behöver de tänka om.

I år handlar förhandlingarna inte bara om medlemmarnas löner och arbetsvillkor utan också om hela branschens överlevnad. Pandemin är konstaterat officiellt över men Coronakommissionens kritik har varit mycket tydlig; vi lyckades inte skydda de äldre, och detta beror till stor del på för låg bemanning, kompetensbrist och ohållbara arbetsvillkor. Detta verkar Vårdföretagarna redan ha skakat av sig. Fler visstidsanställningar, sämre scheman, fler deltider och lägre ersättningar är inget som kommer skapa någon rusning till branschen. Redan idag är det fler än hälften som funderar på att lämna. 

Om arbetsgivarna lyckas går branschen under

Den sista maj i år löper avtalen ut mellan Kommunal och arbetsgivarorganisationen Vårdföretagarna inom Almega. Avtalen omfattar tiotusentals medlemmar och är de största Kommunal tecknar denna avtalsrörelse.

Kommunals krav i avtalsrörelsen är väl avvägda. Skulle vi, mot all förmodan, få igenom alla våra krav utan att behöva kompromissa så skulle verksamheterna fortsätta att rulla på som vanligt. Medlemmarna hade fått högre löner i nivå med märket, de hade fått bättre arbetsvillkor och verksamheterna hade klarat av den kostnad detta medför. 

I år handlar förhandlingarna inte bara om medlemmarnas löner och arbetsvillkor utan också om hela branschens överlevnad.

Tyvärr kan man inte säga detsamma om Vårdföretagarnas krav. Skulle de få igenom alla sina yrkanden skulle välfärden som vi känner den idag rasa samman. Står inte Kommunal i vägen för de försämringar det skulle innebära har vi snart ett så kallat ”race to the bottom” inom privat vård och omsorg, där löner och arbetsvillkor dumpas hänsynslöst. 

Att arbeta inom välfärdens kärna kräver erfarenhet och kompetens

Arbetsgivarnas krav avslöjar deras syn på det arbete medlemmarna utför varje dag. Vissa arbetsgivare ser yrken inom välfärden som så kallade genomgångsyrken. Ett enkelt jobb man har i början av yrkeslivet för att snabbt gå vidare till något annat. Men Kommunal vet att yrkena i välfärden inte är några enkla jobb. Tvärtom, att jobba inom vård och omsorg är ett komplext arbete, som kräver både kunskap och erfarenhet. Det finns inte en chans att erbjuda kvalitet till medborgarna utan att satsa på professionalism, kontinuitet och tid att utföra arbetet. Vill de privata vård- och omsorgsföretagen behålla sin personal och sin verksamhet, och kunna stå välrustade när nästa kris kommer, så behöver de tänka om. 

Kommunal kräver i årets avtalsrörelse:

  • Löneökningar till alla, där de som har minst får mest. 
  • Ordning och reda vid individuell lönesättning med hjälp av ett skriftlighetskrav. 
  • Hållbara arbetstider och fredad återhämtning.

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar